Шмит у СБ УН искoристио прилику за нападе на Српску – наступио упркос противљењу Русије и Кине

ЗАПАД И ДАЉЕ НЕМЦА КРИСТИЈАНА ШМИТА НАМЕЋЕ КАО „ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА“

* Стални представник РФ Василиј НЕБЕНЗЈА: За Русију је место високог представника у БиХ и даље упражњено,  нема основе за позивање Кристијана Шмита на седницу Савета безбедности јер се тиме подрива ауторитет тог тела УН

* Кинески амбасадор у УН Генг ШУАНГ: Именовање Шмита није подржано, није прикладно да се немачки политичар обраћа Савету безбедности УН у капацитету високог представника

* Кристијан ШМИТ: Фраза `оригинални Дејтон` коју често користе у РС, открива непоштовање Устава. Промене уставног поретка не могу се чинити једнострано, него само кроз парламентарне одлуке. Морају се поштовати одлуке Уставног суда БиХ и дејтонски принципи

____________________________________________________

         РУСИЈА и Кина су очекивано оспориле право Кристијана Шмита да у Савету безбедности наступи у улози високог представника.

       Американци и Британци су – по цену кршења процедута у том високом телу УН – обезбедили да он ипак наступи.

       Руски амбасадор у УН Василиј Небензја изјавио је у Њујроку да је за Русију место високог представника у БиХ и даље упражњено, те да нема основе за позивање Кристијана Шмита на седницу Савета безбедности, јер се тиме подрива ауторитет тог тела УН.

       Он је на почетку данашње седнице Савета безбедности на којој се разматра ситуација у БиХ оценио да је цинично понашање западних сила које постављају високог представника без сагласности овог тела УН.

       Говорећи о именовању високог представника у БиХ, Небензја је нагласио да за то постоји пракса последњих 25 година.

       Кинески амбасадор у УН Генг Шуанг подсетио да именовање Шмита није подржано, те да није прикладно да се немачки политичар обраћа Савету безбедности УН у капацитету високог представника.          

       Према његовим речима, "систем високог представника и бонска овлаштења су посебан аранжман посебног раздобља, из перспективе одржавања мира и стабилности".

Шмит: Водећа партија у Влади РС позива

на мирно раздруживање у БиХ

       ПРЕТЊЕ уставном поретку у БиХ долазе с једне стране, из Републике Српске, рекао је немачки дипломат Кристијан Шмит, за којег су представници Руске Федерације и Кине, током његовог представљања извештаја Савету безбедности о стању у БиХ, рекли да је нелегалан.

       Он је, међутим, додао да опасни изазови по БиХ долазе и из других делова земље.

       "Фраза `оригинални Дејтон` коју често користе у РС, открива непоштовање Устава. Промене уставног поретка не могу се чинити једнострано, него само кроз парламентарне одлуке. Морају се поштовати одлуке Уставног суда БиХ и дејтонски принципи", рекао је он.

       Додао је да је више пута позивао на разговоре о уставном систему, али да није добио никакав одговор из РС, те да РС усваја законе који могу угрозити уставни темељ БиХ.

       Такође је устврдио да је РС желела повући сагласност за индиректне порезе, правосуђе, али и војску.

       "Ови покушаји могу бити заустављени уз помоћ међународне заједнице. Водећа партија у Влади РС позива на мирно раздруживање у БиХ и законски дефинише РС као независну унутар дејтонске БиХ", рекао је Шмит уз напомену да је мирно раздруживање немогуће у региону западног Балкана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари