Вучић: Србија спремна да преко Грчке и Бугарске прима велике количине течног гаса

У ГРЧКОМ ГРАДУ АЛЕКСАНДРУПОЛИСУ ПОЧЕЛА ГРАДЊА ТЕРМИНАЛА ЗА ПРИЈЕМ ТЕЧНОГ ГАСА

* Александар ВУЧИЋ: Надам се да ће се наћи добра решења како за европски, тако и српски народ. Важно је да побољшамо животни стандард наших грађана и да све изазове превазиђемо уз помоћ ЕУ... Србија треба да гради системе за повезивање са Бугарском, јер ће тако моћи да прихвати и добије велике количине гаса

* Киријакос МИЦОТАКИС: Ово је нова енергетска капија и светионик који шаље двоструки сигнал. Његовим завршетком ускоро ћемо моћи да се ослободимо гаса који долази из руских извора... Недавна уцена Москве гасом чини сарадњу не само неопходном, већ и хитном

* Кирил ПЕТКОВ: Ово је историјском дан за Бугарску и Грчку. Ово није само енергетски пројекат

* Шарл МИШЕЛ: Овај пројекат је прекретница у енергетском развоју Европе

* ФАКТИ: Сви учесници церемоније су се добро чували да кажу: 1. чији ће течни гас стизати у Александруполис и 2. колико ће бити скупљи од руског...

_________________________________________________________

       У ГРЧКОМ граду Александруполису одржана је церемонија поводом почетка радова на изградњи терминала за течни природни гас. У присуству грчког премијера Киријакоса Мицотакиса, председника Европског савета Шарла Мишела, председника Србије Александра Вучића, председника Владе Сјеверне Македоније Димитра Ковачевског и премијера Бугарске Кирила Петкова.

       Грчки премијер је у обраћању поручио:

       - Пројекат у Александруполису је нова енергетска капија и светионик који шаље двоструки сигнал. Његовим завршетком ускоро ћемо моћи да се ослободимо гаса који долази из руских извора и да наше земље играју заједничку улогу у новој енергетској мапи.

       Додао је да су грчке ЛНГ станице у стању да покрију грчко тржиште, али и да замене значајан дeо руског гаса.

       - Недавна уцена Москве гасом чини сарадњу не само неопходном, већ и хитном - нагласио је Мицотакис.

       Вучић је поручио да је ово је важан догађај за цeo Балкан.

       Додао је да је он међу малобројнима који је, као и увек, био скептичан по питању тог пројекта, али да сада, када види да је све спремно, веома задовољан због тога.

       - Веома смо захвални и спремни да преузмемо велике количине гаса у будућности - рекао је Вучић.

       Он је указао да Србија треба да гради системе за повезивање са Бугарском, јер ће тако моћи да прихвати и добије велике количине гаса.

       Вучић је казао да ће морати да се уради нешто и на повезивању Северне Македоније, и да тамо мора много ствари да се уради. Рекао је да је захвалан ЕУ, јер, како је истакао, када се говори о потребама да се изгради наш дeо, највећи дeо пројекта финансирала је Унија. Тако ће, додаје, и пројекат повезивања са Северном Македонијом финансирати ЕУ.

       - Морам да кажем да верујем да можемо заједно да учинимо велики број ствари. На том путу, међутим, видим доста препрека, и то није само енергетско питање, већ и храна, вода и много других тешких изазова које ћемо морати да решавамо у будућности - објаснио је Вучић.

       Изразио је наду да ће се наћи добра решења како за европски, тако и српски народ.

       - Лако је увек направити неку церемонију, али кључни су животи наших грађана, важно је да побољшамо животни стандард наших грађана и да све изазове превазиђемо уз помоћ ЕУ - објаснио је он.

       Петков је говорио о историјском дану за Бугарску и Грчку, током којег је направљен важан корак за енергетску независност две земље.

       - Ово није само енергетски пројекат. То ће променити енергетску мапу Европе - поручио је Петков, преноси АП.

       Председник Европског савета је истакао да мора да се покаже европски суверенитет, као и да се постигне енергетска независност.

       - Овај пројекат је прекретница у енергетском развоју Европе - нагласио је Мишел.

       Изградњом новог плутајућег терминала ЛНГ биће побољшано снабдевање гасом и инфраструктура у цијелом региону југоисточне Европе, наводи се у саопштењу Европског савета.

       Из Брисела напомињу да ће изградња тог терминала помоћи Европској унији да, што пре, смањи своју зависност од руског гаса.

       Пројекат ће пружити нове изворе и руте снабдевања природним гасом и побољшати безбедност снабдевања у Грчкој, Бугарској и другим државама у региону, навео је Европски савет.

       (Танјуг)

       Региструјте се на нашем Telegram каналу:  https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари