ПУТИН: Пружаћемо ваздушну подршку Асадовој армији – све док траје њена офанзива

РУСКИ ЛИДЕР ЋЕ СЕ НА САМИТУ G-20 СРЕСТИ СА МЕРКЕЛОВОМ, ЕРДОГАНОМ, А МОЖДА И ОБАМОМ

Владимир Путин

  • „Хајде да замислимо колико би легитимно и морално било да смо позвали у Москву шефа нама пријатељске земље –мислим на председника Асада – и да смо од њега затражили да се повуче. Ми то нисмо учинили јер је Сирија суверена држава, а Асад њен председник којег је изабрао народ. Дакле, јесмо ли имали право да расправљамо о оном првом питању? Наравно да нисмо”
  • Алудирајући на Американце, истакао је: „Само они који осећају своју изузетност, дозвољавају себи да без пардона другима намећу своју вољу”

         РУСКИ лидер Владимир Путин оценио је – у интервјуу агенцијама Анадолија и Интерфакс – да је његова земља, пре него што се упустила у ваздушну кампању у Сирију, добро извагала све могуће ризике и обезбедила потребне ресурсе.

         Притом је нагласио да ће руска авијација деловати у Сирији стриктно у складу са постављеним задатком: да пружа ваздушну подршку офанзиви сиријске армије против терориста.

         Одговарајући на једно од питања турске агенције, Путин је нагласио да се позиције Москве и Анкаре поводом Сирије разликују, али да имају подударне приоритете: да се у тој земљи и у целом региону ситуација нормализује, а тероризам буде поражен.

         Руски лидер је додао да су се његови авиони појавили у небу Сирије на позив председника те земље Башара Асада. У наставку је рекао:

         „Хајде да замислимо колико би легитимно и морално било да смо позвали у Москву шефа нама пријатељске земље –мислим на председника Асада – и да смо од њега затражили да се повуче. Ми то нисмо учинили јер је Сирија суверена држава, а Асад њен председник којег је изабрао народ. Дакле, јесмо ли имали право да расправљамо о оном првом питању? Наравно да нисмо”

         Алудирајући на Американце, истакао је: “Само они који осећају своју изузетност, дозвољавају себи да без пардона другима намећу своју вољу”.

         Путин је посебно указао да је руски контигент у Сирији почео да сарађује и са онима које Американци и Запад називају „умереном опозицијом” Асаду. Апострофирао је Сиријску слободну армију и рекао да су руски авиони извели неколико удара по циљевима које је ССА указала.

         Путин је, наравно, говорио и о Донбасу и Украјини и при том упозорио да ће америка САД да наоружавају Украјину само испровоцирати ново заоштравање ситуације.

         Притом је упитао: „На истоку Украјине се сада тек понекад пуца. А Конгрес САД одједном доноси одлуку о испорукама Кијеву смртоносног оружја. Не стоји ли иза тога наера да се поново изазове рат?“

         Руски лидер је изговорио и ово што се нимало неће свидети западним покровитељима Украјине:

         „Политика Кијева може довести до тога да се ситуација у Донбасу претвори у тзв замрзнути конфликт. Државн врх Украјине наставља да појачава економску и сваку другу блокаду Донбаса, не пропушта ни храну ни новац. Блокирао је банкарски систем и извоз“.

         Говорећи о предстојећем самиту G20, Путин је открио да ће за његовог трајања имати сусрете са Ангелом Меркел, Тајипом Реџепом Ердоганом и саудијским краљем Салманом.

         Мада засад није планиран, могућ је и сусрет руског и америчког председника Барака Обаме.

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари