ПУТИН: Русија ће помоћи Сирији у случају агресије

ОТВОРЕНО СТАВИО ДО ЗНАЊА САД И ЊИХОВИМ САВЕЗНИЦИМА ДА ЋЕ МОСКВА - НАСТАВИТИ ИСПОРУКЕ ОРУЖЈА ДАМАСКУ

  • Руски лидер поново упозорио САД и њихове савезнике да немају право на употребу силе против суверене државе и да ће војна акција против Сирије „крајње негативно утицати на међународну безбедност у целини“

        РУСИЈА ће помагати Сирији у случају да дође до војне операције против ње - изјавио је председник РФ на конференцији за медије по завршетку самита G-20 у Санкт Петербургу.

        „Хоћемо ли помагати Сирији? Хоћемо“ - тврдим гласом је саопштио шеф руске државе.

        Притом је нагласио да ће то бити као и досад  - испорукама оружја, економском сарадњом, слањем хуманитарне помоћи и пружањем сваке друге помоћи мирном становништву.

        Замољен да одговори на питање - која би још земља у свету могла буде да жртва агресије каква сада прети Сирији - Путин је нагласио: „Не бих ни да помишљам да би се још нека земља могла суочити са спољном агресијом“.

        Руски лидер је, у наставку, поново упозорио САД и њихове савезнике да немају право на употребу силе против суверене државе и да ће војна акција против Сирије „крајње негативно утицати на међународну безбедност у целини“.

        Путин није крио да је пријатно изненађен тиме што лидери све већег броја земаља - притом је апострофирао Индију, Бразил, Јужноафричку Републику и Индонезију - категорички иступаjу против америчке војне операције у Сирији.

        Цитирао је речи јужноафричког председника да се многе земље данас осећају незаштићенима пред таквим акцијама најмоћнијих држава.

        „Покушајте да у оваквим околностима убедите Сeверну Кореју да се одрекне атомског програма. Кад би пристали да своје оружје ставе у складишта - сутрадан би их разнели. Стабилност у свету може обезбедити једино безусловно поштовање норми међународног права“ - подвукао је руски лидер.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари