ПУТИН: Очекујемо да се Турска извини, надокнади штету и казни злочинце

РУСКИ ЛИДЕР СТАВИО ДО ЗНАЊА ДА ДОЛАЗИ У ОБЗИР САМО ЕРДОГАНОВО ИЗВИЊЕЊЕ

На церемонији примања агремана новоакредитованих амбасадора

  • Владимир ПУТИН на церемонији примања акредитива новопостављених амбасадора: „Не могу да не кажем да сматрамо апсолутно необјашњивим издајничке ударе у леђа са стране оних у којима смо гледали партнере и савезнике у антитерористичкој борби. Стиче се утисак да турско руководство смишљено наше односе заводи у ћорсокак и жалимо због тога“

        РУСИЈА  од Турске очекује извињење највишег државног руководства, надокнаду штете и кажњавање криваца за обарање Су-24 у ваздушном простору Сирије - изјавио је Владимир Путин.

        Руски лидер је нагласио да је оно што је урадила Турска у сукобу са међународним правом:

        „То је у супротности чак и са здравим смислом. Наш авион је оборен на сиријској територији, а све досад нисмо чули ни сувисло извињење са највишег политичког нивоа, ни понуду за накнаду штете, ни обећање да ће злочинци бити кажњени за тај злочин“.

        У говору у Кремљу, на церемонији примања агремана новоакредитованих амбасадора, Путин је подвукао да Русија на све што се догодило гледа као на издају са стране Турске, поготово што је Москва Анкару сматрала „партнером и савезником“:

        „Не могу да не кажем да сматрамо апсолутно необјашњивим издајничке ударе у леђа са стране оних у којима смо гледали партнере и савезнике у антитерористичкој борби“.

        Руски лидер је истовремено изразио жаљење што Анкара односе Русије и Турске сатерује у слепу улицу: „Стиче се утисак да турско руководство смишљено наше односе заводи у ћорсокак и жалимо због тога“.

        Уједно је поручио Турском државном врху: „Сви покушаји да се обели тероризам и да се подилази терористима - не могу се третирати друкчије него као фактичко саучесништво у терору, као саучесништво у злочинима“.

        Поново је указао да „неки зарађују милијарде долара на сарадњи са терористичком Исламском државом“:

        „Терористе и њихову незакониту трговину нафтом, људима, наркотицима, уметнинама и оружјем - не само да су штитили и штите, него неки на томе још и настављају да зарађују. И то: да зарађују стотине милиона и милијарде долара“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари