ШОКЕНХОФ: Српски север Косова не може добити своје првостепено судство

НЕМАЧКИ ОТВОРЕНО ПОРУЧИО ДАЧИЋУ И ВУЧИЋУ ДА НИСУ УЧИНИЛИ ДОВОЉНО ДА БИ БЕРЛИН ДАО „ЗЕЛЕНО СВЕТЛО“ ЗА ПОЧЕТАК ПРЕГОВОРА СА ЕУ

  • Затражио да формирање косовске полиције буде у потпуности завршено до децембра, а о Србији и Тачијевом Косову говори као о „две земље“

        ФУНКЦИОНЕР владајуће немачке Демохришћанске странке CDU Андреас Шокенхоф упозорио је Београд да је потребно да Србија учини још напора како би Немачка дала „зелено светло“ за почетак приступних преговора, али је истакао да нових услова неће бити.

        „Спровођење споразума (Београда и Приштине) се одвија сувише споро. Драгоцено време је изгубљено реконструкцијом владе у Београду и осталим кашњењима, као што је, на пример, предлог закона о амнестији на Косову. Императив је да обе стране учине корак више”, рекао је Шокенхоф за данашње „Новости”.

        Шокенхоф наводи да му није јасно зашто нова рунда дијалога није заказана и зашто ће следећа евентуално бити одржана тек после локалних избора на Косову 3. новембра, јер постоји „још много отворених питања, које лидери обеју земаља треба претходно да реше”.

        На питање новинара - да ли је оно што је Београд постигао у дијалогу са Приштином довољно да Берлин подржи наставак европских интеграција Србије - Шокенхоф каже да је „очигледно да време за то још није дошло, јер се и даље очекује имплементација кључних питања”

        „Одржавање фер и слободних избора 3. новембра је такође део тога. Београд мора боље да објасни народу на северу Косова користи од процеса нормализације. И Косово мора да уради више да би се успоставило поверење”, рекао је Шокенхоф и додао да успостављање косовске полиције мора да буде у потпуности завршено до децембра.

        Као кочницу Шокенхоф, такође, види реорганизацију правосуђа за коју каже да је „ још у зачетку и драматично касни”.

        „Сматрам да је захтев за првостепени суд на северу Косова неспојив с постигнутим споразумима и да је политички веома проблематичан. Веома је лош знак то што Београд још није спреман за узајамну правну асистенцију с Еулексом. Нема разлога за то, иако се закон о амнестији још не примењује”, рекао је Шокенхоф.

        Шокенхоф није желео да спекулише на питање да ли ће Немачка подржати да приступни преговори са Србијом буду отворени крајем децембра или почетком јануара, уколико локални избори на Косову буду одржани без потешкоћа.

        „Не бих желео да о томе спекулишем. Јер, није реч само о слободним и фер изборима. Мора да буде установљен и конкретан преговарачки оквир, што такође утврђује сва правила за питања у процесу нормализације између Србије и Косова”, рекао је Шокенхоф.

        „Велика Британија и Немачка су представиле веома добар документ у вези с тим. Остала су још само три кратка месеца, и имајући у виду спор напредак у прва два и по месеца, процес мора да се убрза. Нико не би требало да спекулише с тим да ће се Бундестаг сагласити с отварањем приступних преговора без испуњења споразума о имплементацији”, додао је он.

        Немачки функционер је ипак рекао да за Србију неће бити нових услова.

        „Чекамо на правовремену примену споразума о имплементацији. Неће бити нових услова”, рекао Шокенхоф.

        Шокенхоф, који је високи званичник владајуће CDU канцеларке Ангеле Меркел, истиче да се после избора у Немачкој неће ништа променити у политици Немачке према Србији.

        „Резолуција у немачком Бундестагу од 27. јуна је такође обавезујућа и за будуће немачке владе. Иначе, постоји велико узајамно разумевање међу свим политичким групама у парламенту у вези с немачком политиком према Србији”, закључио је Шокенхоф.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари