Чак 80 одсто гласача СНС не би гласало за напредњаке кад их не би водио Вучић

ДА СЕ ИЗБОРИ САД ОДРЖАВАЈУ - ЗА СНС БИ НАВОДНО ГЛАСАЛО 51.1,

ЗА СОЦИJАЛИСТЕ 10.8, А ЗА ДЕМОКРАТЕ 6.6 ОДСТО БИРАЧА

Владимир Пеjић

  • Гласачима СПС није најважније ко ту странку предводи: 38 одсто jе одговорило са „да”, а 43 одсто са „не” на питање да ли бисте гласали за СПС кад њен лидер не би био Ивица Дачић
  • ФАКТИ: Ово је, наравно, опет истраживање агенције Фактор плус. Опет нас, ево, уверавају да СНС и Александар Вучић имају подршку преко половине бирача. Једино не указују: при каквој излазности би Вучићева партија остварила тај резултат. Јер, ако је оно већ виђено:  пола Србије не излази на изборе, а од половине која изађе - половина гласа за Вучића... онда је то само око 25-26 одсто Србије за Вучића...

        КАД би парламентарни избори били одржани данас, за Српску напредну странку гласало би 51.1 одсто бирача, за социjалисте 10.8, а за демократе 6.6 одсто бирача, показало jе истраживање агенциjе Фактор плус.

        Четврти по снази били би радикали, али испод цензуса - са 4.6 одсто подршке бирача, странка Бориса Tадића СДС добила би 4.5 одсто гласова, СДПС 3.6 одсто, странке мањина четири, а неке друге странке укупно 10.9 одсто гласова.

        Према том истраживању, спроведеном од 16. до 19. децембра на 1.000 испитаника у Србиjи ван Kосова, 80 одсто испитаника не би гласало за СНС уколико њен председник не би био Aлександар Вучић.

         „Tаj податак ниjе изненађење, jер се у Србиjи странке код грађана углавном везуjу за лидере“, рекао jе директор Фактор плуса Владимир Пеjић.

        Aналитичар Деjан Вук Станковић jе додао да jе очигледна доминациjа Вучића, као и да се симпатизери СНС идентификуjу са њим, што jе такође доказ тезе да странке црпу моћ из харизме лидера.

        Вук Станковић jе истакао и да jе Вучић потврдио своjе лидерство пред грађанима, jер кроз њега виде борбу против корупциjе, за опоравак земље се бори на плану социоекономских тема, а спољну политику води тако што покушава да у деликатним временима постави у прагматичну раван балансирањем између Русиjе и Eвропе, отвараjући сарадњу са Kином и арапским светом.

         „Oво jе, међутим кредит, орочен способношћу политичара да или створи претпоставке за стварни бољитак грађана или ће почети да губи реjтинг и то важи и за Вучића“, сматра Пеjић.

        Истраживање jе, такође, показало да jе ситуациjа, када jе реч о Демократскоj странци, нешто другачиjа.

        Симпатизери те партиjе на питање „да ли бисте гласали за ДС да на челу те странке ниjе Боjан Паjтић“, њих 67 одсто одговорили су са да, 16 одсто не, а 17 одсто jе било без одговора.

         „Симпатизери се у малоj мери везуjу за Паjтића не зато што jе он слаба политичка фигура, већ зато што се други чланови страначког врха нису изборили за ту позициjу“, сматра Пеjић.

        Негде на пола су симпатизери социjалиста, коjи би за ту странку скоро подједнако гласали и да jесте и да ниjе (Ивица) Дачић председник, односно 43 одсто jе одговорило „да”, а 38 одсто „не”. Разлог томе, поред осталог, jе што та странка постоjи већ скоро 25 година на политичкоj сцени Србиjе и вуче велики броj бирача без обзира ко jоj jе председник.

        На питање зашто нема Демократске странке Србиjе, а обувхаћене су Двери коjе по истраживању имаjу 3.9 одсто подршке испитаних, Пеjић jе подсетио да та странка ниjе више парламентарна, да jе после одласка њеног лидера Воjислава Kоштунце доживела низ удараца и да су од ње настале три странке тако да се не зна коjа jе од њих права ДСС.

        Према Пеjићевоj процени, реjтинг садашње председнице ДСС Санде Рашковић Ивић jе између jедан и два одсто, док jе Вук Станковић мишљења да би ДСС у коалициjи са Дверима и неким невладиним организациjама можда могала да се верати у парламент, али не као тас на ваги у дефинисању државне политике.

        Према истраживању, за улазак у EУ jе 53 одсто испитаника, против jе 24, а проценат мање „ниjе сигуран“.

        За Србиjу jе боље да има владу у коjоj jе више странака и то сматра 56 одсто испитаника, док 18 одсто сматра да jе влада jедне странке решење.

        Oд наjвећег значаjа за Србиjу су здравство (91 одсто), смањење незапослености и нова радна места као и побољшање свакодневног живота (89 одсто), проценат мање сматра да jе то борба против корупциjе и криминала, док су односи међу националним групама на последњем месту и то сматра 12 одсто испитаних.

        Kада jе реч о странкама, 54 одсто испитаника сматра да су програм и лидер наjбитниjи за њено функционисање - 76 и 70 одсто њих, док 54 одсто сматра да jе реч о организациjи.

        Њих 60 одсто имаjу пуно поверење у лидера странке за коjу се определи, а само седам - нимало.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари