ДАЧИЋ: Србија у ономе што је политика ЕУ према Русији треба да буде на зачељу

ЗАГРЕБАЧКОМ „ЈУТАРЊЕМ ЛИСТУ” РЕКАО ДА ПОВРАТАК ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА НЕ МОЖЕ ДЕСТАБИЛИЗОВАТИ СРБИЈУ

  • „Неко ко је 11 година у притвору без пресуде не може да буде, бар не више, политичко питање за Србију. Он је данас само хуманитарни проблем”, рекао је хрватском листу Ивица Дачић
  •  ФАКТИ: Каква изјава! Какав шеф дипломатије! Какав први потпредседник Владе! Па није Шешељ престао да буде политичко питање за Србију зато што је без пресуде 11 година провео у Хагу! Дачић је сам био премијер, а у две владе њихов други човек, а није му падало му на памет да приупита Хаг у име Београда: с којим правом држављанину Србије судите 11 година?! С којим правом га – без икакве пресуде – претварате у „хуманитарни проблем”?!

         ПОВРАТАК Војислава Шешеља из Хага у Београд не може да дестабилизијуе Србију, изјавио је у интервјуу хрватском „Јутарњем листу” министар спољних послова и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић.

         „Неко ко је 11 година у притвору без пресуде не може да буде, бар не више, политичко питање за Србију. Он је данас само хуманитарни проблем”, истакао је Дачић.

         На питање зашто Србија још није именовала свог амбасадора у Хрватској, Дачић је рекао да је наследио стање у којем у десетак амбасада широм света Србија није имала амбасадоре, међу осталима у САД-у, Кини, Немачкој и Хрватској.

         Према његовим речима, циљ српских власти је да до нове године поставе све амбасадоре, што значи да ће у неколико следећих недеља бити именовања, међу осталима и амбасадора у Хрватској, али и генералног конзула у Ријеци.

         На питање - да ли је Србија након посете руског председника Владимира Путина имала проблема са Бриселом - Дачић је одговорио: „Било је питања, што не подразумева аутоматски и сумњу и верујем да је Србија на њих добро одговорила, пре свега својим јасним опредељењем за ЕУ, што је наш стратешки циљ.”

         „Председник Путин је дошао у Београд као гост прославе 70. годишњице ослобађања Београда јер је совјетска Црвена армија, заједно са југославенским партизанима, учествовала у окончању немачке окупације и Београда и многих других делова бивше заједничке државе. И то је све. Никаквог подтекста није било у томе нити је Србија побркала своје приоритете. ЕУ је, међу њима, на првом месту”, рекао је за ”Јутарњи лист” шеф српске дипломатије.

         Кад је реч о могућности да би, како наводи хрватски лист, инсистирање Београда на неувођењу санкција Русији могло да успори пут Србије према ЕУ, Дачић је изјавио: „С обзиром на одлуку ЕУ да на пет година замрзне пријем нових чланова, наш пут у ЕУ свакако неће бити брз. Оно што може бити брзо јесте испуњавање свих обавеза које доноси процес прикључења, укључујући процес усклађивања наше спољне политике са европском.

         „То не значи да Србија, која је економски и енергетски везана уз Русију, треба да предњачи у ономе што је данас однос Европе према Русији. Ми у томе јесмо и треба да будемо на зачељу, водећи рачуна о нашим националним и економским интересима, а не о туђима”, истакао је Дачић.

         Он је додао да је јасно да Србија није неко ко је у стању да уведе санкције великим државама попут Русије или било које друге велике земље. „Баш зато основа наше политике је труд да одржимо добре односе са свима и то тако што ћемо се трудити да будемо део решења, а не проблема”, навео је Дачић.

         Кад је реч о Украјини, Србија признаје територијални интегритет те земље и нуди да се искуства из преговора с Приштином искористе при тражењу компромиса и рјешења, рекао је Дачић за „Јутарњи лист”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари