Ево како Вучић поједностављује и у своја предизборна кола упреже новију историју Србије

У КРАГУЈЕВЦУ ОДРЖАО БЕСЕДУ НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ СРЕТЕЊА

Александар Вучић

  • „Знамо као Милош Обреновић да нам је за постојање потребна мудрост, као Димитрије и Михајло - да нам је потребно знање, да морамо да се уздамо у себе и сами сав посао да завршимо. За то нам је потребна и Карађорђева храброст“
  • Морамо да будемо фасцинирани јер народ никакав рационалан разлог за слободу (1804.) није имао. Људи су се стотинама година рађали са свешћу да могу да живе само после смрти, али су се појавили они који су поверовали и који су убедили друге да поверују
  • „Ако је Карађорђе био слобода, Књаз Милош је био држава и он је разумео да се слобода може очувати само у држави... Он је у борби за исту државу био и против Турака и против Срба и истрајавао и спрам једних и спрам других… Карађорђе је био етика, Милош политика“
  • „Милош је био аутократа, а то је нешто у чему су Срби увек додатно претеривали. Причало се о страшном Милошу, чак је и он волео да се о њему тако прича, јер веровао је да само ако се народ држи у стези, народ може много да се постигне“
  • ФАКТИ: Премијер је са разлогом указао на заслуге које за Србију, њено уздизање и Сретењски устав има Димитрије Давидовић. Али, није га случајно прогласио за „романтичног бечког студента“ (само је фалило да помене и Себастијана Курца). А још мање је случајно што је потпуно заобишао заслуге Русије за то што је Србија стала на пут слободе и обнове државности. Тачније: заобишао је намерно иако је Милош целу своју владавину потрошио на реализацију онога што је Русија Букурештанским миром обезбедила Србији. Намерно и зато што Русија и Курц, Бајден (Обама), Столтенберг (NATO) и Меркелова не иду заједно!

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић рекао је данас да Србија поново зна своје порекло и своју веру, поново знамо шта треба да радимо да бисмо постојали и да се, попут Милоша, уздамо у себе.

        „Знамо као Милош Обреновић да нам је за постојање потребна мудрост, као Димитрије и Михајло - да нам је потребно знање, да морамо да се уздамо у себе и сами сав посао да завршимо. За то нам је потребна и Карађорђева храброст“, рекао је Вучић у беседи на свечаној академији поводом Сретења, Дана државности Србије.

        Према његовим речима, захваљујући томе, Србија данас поново ради на себи и верује да су слобода, правда и живот могући на земљи и да и ми у Србији можемо да их имамо.

        Ништа од тога, рекао је Вучић, не би нам успело да се нисмо сетили да је вера настала баш овде и да смо са њом настали и ми.

        „Морамо да наставимо баш овде пуким признањем да смо у Шумадији и Крагујевцу добили модерну српску државу и постали Србија и да су нам то дали један преки и храбри војник, један мудри и неписмени књаз и један романтични бечки студент и њихова огромна енергија и вера“, рекао је Вучић.

        Премијер је навео да говори о Карађорђу, Милошу и о модерној Србији и ономе пред нама.

        Како је рекао, има само једну обавезу, а то је да говори о вери коју је један православни народ имао када је доносио две најважније одлуке у историји - прву 1804. да хоће да буде слободан и другу 1835. да хоће ту слободу да озакони и створи државу.

        Истакао је да морамо да будемо фасцинирани јер тај народ никакав рационалан разлог за слободу није имао.

        Вучић је рекао да су се људи стотинама година рађали са свешћу да могу да живе само после смрти и да су се у том тренутку појавили они који су поверовали и који су убедили друге да поверују.

        Он је подсетио да смо маштали славу у историји и покушавали да будемо старији него што јесмо и измишљали државе и нације које је требало да буду веће од оне коју смо сами створили.

        „О цени коју смо зато платили данас нећу и не могу ни да причам, превише је велика, превише би времена одузела, данас није ни важно“, рекао је председник Владе Србије.

        Карађорђе је велики јунак, био је најхрабрији Србин, подигао је револуцију, славиће га генерације Срба:

        „Више је од свих прирастао за срце“, приметио је премијер.

        „Али, даћу себи за право да данас нешто више говорим о контраверзама и значају владавине најсјајније српске владе Милоша Обреновића рођеног Теодоровића, једног јединог Милоша Великог", рекао је и направио поређење:

        „Ако је Карађорђе био слобода, Књаз Милош је био држава и он је разумео да се слобода може очувати само у држави...

        Он је у борби за исту државу био и против Турака и против Срба и истрајавао и спрам једних и спрам других…

        Карађорђе је био етика, Милош политика“, рекао је Вучић и додао да су Срби сваки пут кад су Срби хтели да им политика буде епска правили катастрофалне грешке.

        „Карађорђе је поступао херојски, Милош историјски, па ако се морало радио је и испод личног и народног достојанства, али народ Србије и Србија су увек у тим ситуацијама били на добитку“, приметило је Вучић у обраћању на свечаној академији поводом Сретења у Крагујевцу.

        Објашњавајући како је поступао Милош Обреновић, навео је да се трудио да увек народ што дуже држи у миру, те да је лукавством добијао уступке за свој народ и државу.

        „Избегавао је битку с царским војскама кад год је могао, није желео да дозволи борбе које би донеле поразе народу, имао је урођену способност оријентације, а сељачком лукавошћу, мудрошћу и бригом за Србију успевао је земљу да сачува“, поручио је премијер.

        Приметивши да је непогрешиво знао кад треба попуштати, а кад затезати, окарактерисао је Милоша као рођеног вођу масе, правог народног трибуна.

        „Био је аутократа, а то је нешто у чему су Срби увек додатно претеривали. Причало се о страшном Милошу, чак је и он волео да се о њему тако прича, јер веровао је да само ако се народ држи у стези, народ може много да се постигне“, навео је Вучић оценивши да је, кад је дошло време да се доноси устав и тадашњи владар Србије донео и једну револуционарну одлуку - бирајући између племства и раје одлучио је да спахилуци треба да припадну онима који на земљи раде.

        А Сретењски устав, додао је, као модеран европски акт, делимично је ограничио књажеву власт.

        Они су, рекао је Вучић, били уједињени и знали да само уједињена Србија може да иде напред.

        И данас се слави вера у нас и у Србију, закључио је Вучић на свечаној академији, којој присуствује и више дипломата, међу којима и амбасадор Кине Ли Манћанг..

        Свечана академија под називом „И Универзитет… и књига...“ у Старој скупштини почела је химном Републике Србије.

        Стара Скупштина налази се на ивици порте крај старе Милошеве цркве, један је од најзначајнијих споменика културе у овом делу Србије.

        У време када је Крагујевац био престоница Србије, у порти крај Милошеве цркве одржаване су седнице првих народних скупштина.

        Подношени су извештаји о стању и раду у народу, бирани депутати за Цариград и Петроград, састављане дипломатске ноте за султана или руског цара и расправљало о важним питањима у првој половини 19. века.

        У Старој скупштини је одржана и седница Скупштине на Сретење 1835. године, када је Србија добила први демократски Устав, Сретењски Устав, чији је творац био кнежев секретар Димитрије Давидовић.

        Испред порте цркве окупио се велики број грађана са заставама Србије, који су бурним аплаузом дочекали српског премијера.

„Србија је доведена до беде јер су јој неки пред изборе причали бајке“

  • ФАКТИ: Наравно, проблем су и предизборне бајке. Причао их је и Александар Вучић уочи ђурђевданских избора 2012. године. Само, много више су Србију ојадили његови садашњи западни „партнери“ и налогодавци и они које су они довели на власт 2000. и дали им прилику да деиндустријализују и опљачкају Србију, а Вучић сада носи њихову штафету

        ПРЕМИЈЕР Вучић изјавио је данас да поједине странке дају грађанима застрашујуће нереална обећања, попут идеје једне од њих да буџет за културу и пољопривреду треба да буде три, односно два пута већи него досад.

        Вучић је оценио да су та обећања застрашујуће неодговорна и упитао одакле додатних 400 милиона евра за таква повећања у буџету.

        „Не бих никад пожелео да неко тако неозбиљно води државу. То је застрашујуће неодговорно. На тај начин је Србија и доведена до беде и немаштине, јер су људима пред изборе причали бајке“, рекао је Вучић новинарима.

        Он је навео да народу нуди тежак рад и марљивост.

        „Ако то људи прихватају, у реду, ако не, ево им продавачи магле“, рекао је Вучић.

        Упитан зашто нема поверења у СПС, Вучић је прецизирао да нема апсолутно поверење у ту странку, а на питање зашто је рекао да га не би изненадило да се СПС уједини са актуелном опозицијом, премијер је одговорио:

        „То се већ дешавало у прошлости, не би био први пут“.

        Вучић је рекао и да због тога не кука и не тражи милостињу, као и да се не плаши никог, већ „поносне главе иде међу грађане и говори своје планове“.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари