Дудаш пред СП пун снаге и самопоуздања

ТРЕНЕР ФЕЂА КАМАСИ КАЖЕ ДА ЈЕ СРПСКИ ДЕСЕТОБОЈАЦ

ПОТПУНО СПРЕМАН ЗА ШАМПИОНАТ СВЕТА У МОСКВИ

Михаил Дудаш и његов тренер Феђа Камаси

         Најбољи српски десетобојац Михаил Дудаш потпуно спреман чека Светско првенство у Москви, а са тим се слаже и његов тренер Феђа Камаси.

         Планетарни шампионат на програму је од 10. до 19. августа, а најбољи десетобојци данашњице снаге ће одмерити већ током прва два дана.

         У Дудашовом тиму са пуно оптимизма дочекују овај викенд, а колико озбиљно сви схватају предстојећи изазов говори и чињеница да су у Москву отпутовали две недеље пре шампионата.

         - Припреме за Светско првенство теку према очекивањима, план се спроводи у потпуности из два разлога. Први, због тога што је Михаил физички и психички спреман, а други зато што имамо изузетне услове за тренинг у Москви. Спортски комплекс је у потпуности атлетски, на једном месту се налазе стадион и хала, уз теретану и лекарске просторије, уз још неке пратеће објекте. Стадион „Лужњики” на којем ће се одржати Светско првенство је посебан призор - рекао је Камаси.

         С обзиром на то да се десетобојци током два дана такмиче у десет дисциплина, Камаси је појаснио колико су њихове припреме различите у односу на остале дисциплине.

         - Десетобој сигурно представља једну од најтежих спортски дисциплина и за то постоји више разлога. Спортиста мора бити моторички изузетно интелигентан да би могао да савлада велики број дисциплина које су у саставу десетобоја. Тај детаљ повлачи то да су тренинзи изузетно временски дуги, око пет-шест сати дневно. Такође, свих десет дисциплина треба спојити у једну целини, а разлика између десетобојца и осталих спортиста је да је десетобојац свестранији - нагласио је Камаси.

         Феђа је истакао да се његови планови за будућност у потпуности подударају са онима које има млади српски десетобојац.

         - Моја очекивања у будућности се сигурно подударају са Михаиловим, а у питању су високи циљеви. Треба наставити радити као и до сада, и што је најбитније бити стрпљив. Оно што је најважније је здравље, тј. да Михаила заобиђу повреде, које су „проклетство“ ове тешке дисциплине. У том случају ја видим Михаила на победничком постољу или бар близу њега на сваком великом такмичењу - истакао је тренер младог Новосађанина.

         С обзиром да су десетобојци „краљеви“ спорта, на питање да ли Дудаш има перспективу у некој другој дисциплини, Камаси је рекао:

         - Моје мишљење је да се Михаил бавио било којим другим занимањем био би сигурно врхунски. Јако брзо учи, брзо исправља грешке и оно што је важно, упоран је кад не иде. Што се атлетике тиче, то су све одлике светског десетобојца. То је његова дисциплина, и сигуран сам да што се атлетике тиче није могао боље да изабере у односу на свој потенцијал. По завршетку каријере ће изабрати нешто у чему ће опет бити међу најбољима на свету. У то сам сигуран - тврди познати тренер.

         Камаси је појаснио да су он и Дудаш пре свега добри пријатељи, а тек потом сарадници, због чега је сарадња још лепша и боља.

         - Ако бих рекао да је тежак за сарадњу звучао бих као тренер који не држи ствари у својим рукама, а ако би рекао да је лак за сарадњу то не би била потпуна истина. Оно што је права истина је да смо Михаил и ја прво добри пријатељи, па тек онда сарадници. То је оно што нам је доносило резултате у прошлости, а ја не видим ниједан разлог да тако не буде и у будућности. Мој одговор је да је Михаил баш онакав какав један врхунски спортиста треба да буде - закључио је Камаси.

         Новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари