Ивани Шпановић светска бронза!

СРПСКА АТЛЕТИЧАРКА НА ПРВЕНСТВУ СВЕТА У МОСКВИ

ЗАУЗЕЛА ТРЕЋЕ МЕСТО У ФИНАЛУ СКОКА У ДАЉ

Ивана Шпановић

         Ивана Шпановић донела је Србији медаљу - прву у историји на светским првенствима!

         Њен скок за историју износио је 6,82 метра, што је било довољно за треће место и бронзу. Американка Бритни Рис (7,01) постала је шампионка планете по трећи пут заредом, а друга је била Блесинг Окагбаре из Нигерије (6,99).

         Чим је судија подизањем беле заставице сигнализирао да није било преступа, тренер Горан Обрадовић поред скакалишта је одушевљено пљеснуо рукама и нешто узвикнуо... Било му је јасно да је то резултат који би могао да прослави двадесеттрогодишњу Зрењанинку.

         Ивана је национални и свој лични рекорд поставила у петој серији, а до тада је најдаље скочила у првој серији - 6,70.

         У суботњим квалификацијама имала је пети резултат (6,63).

         Колико је финале било изједначено и драматично, говори податак да је шест такмичарки, од треће до осме позиције, на крају „стало“ у свега девет центиметара.

         Шпановићева је овог пролећа имала здравствених проблема и једно време је чак био упитан њен наступ на СП. Ипак, пре две недеље је на Балканијади тријумфовала са резултатом 6,76 (близу тадашњег личног рекорда), чиме је наговестила огроман успех на најважнијем такмичењу године.

         У Иваниној колекцији до сада су најсјајније сијала злата са јуниорског СП у Бидгошчу 2008. и са Универзијаде у Београду 2009. Има и сребро са јунорског ЕП у Новом Саду 2009, као и сребро са ЕП за млађе сениоре у Острави 2011.

КОНАЧАН ПЛАСМАН

 
1. Бритни Рис (САД) 7,01 метара
2. Блесинг Окагбаре (Нигерија) 6,99
3. Ивана Шпановић (Србија) 6,82
4. Волха Сударава (Белорусија) 6,82
5. Олга Кучеренко (Русија) 6,81
6. Шара Проктор (Велика Британија) 6,79
7. Дарија Клишина (Русија) 6,76
8. Тори Полк (САД) 6,73
 

         Елиминисане после треће серије: Јелена Соколова (Русија - 6,65), Ерика Јардер (Шведска - 6,47), Џејни Делоуч (САД - 6,44), Состене Могуенара (Немачка - 6,42).

ОБРАДОВИЋ: ВЕРОВАО САМ У МЕДАЉУ

 

         Тренер Иване Шпановић рекао је да је од старта такмичења веровао да она може да направи велики резултат.

         „И током квалификација и после прве три серије и уласка међу осам, веровао сам да Ивана може до медаље. Знао сам да у ногама има добар резултат, а видео сам да њене конкуренткиње не скачу на нивоу на ком су биле током целе године“, рекао је Обрадовић агенцији Тањуг.

         Према његовим речима, Ивана је направила „фантастичан успех у најјачој могућој конкуренцији“ и остаће уписана као наш први освајач медаље на светским првенствима.

         „Поред огромног успеха, ту је и нови државни рекорд. Ивана је показала колико је јака и мислим да је само најавила да од ње и убудуће можемо очекивати да се попне на победничко постоље“, завршио је Обрадовић.

         Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари