Србија - Хрватска 13:0!

Хрватски медији релативно мирно примили нову победу кошаркаша Србије на ЕКС ЈУ турниру у Љубљани

 

         ПРОШЛО је равно 14 година од утакмице тадашње репрезентације Југославије и Хрватске на Европском првенству у Шпанији и, већ познате реченице коју је на крају преноса изговорио репортер ХРТ Славко Цвитковић: “Лаку ноћ свима у Хрватској, ако икоме ова ноћ може бити лака”. Југославија је, у Бадалони, “тројком” Саше Ђорђевића у последњој секунди победила са 64:62!

         У свакој наредној утакмици наши кошаркаши су побеђивали Хрвате, по правилу у избудљивим и неизвесним завршницама. Било је бурних коментара по новинама, оптуживања судија и среће која их је напустила.

         Пре неколико дана Србија и Хрватска су поново одмериле снаге, овога пута у финалу незваничног првенства СФРЈ у Љубљани. Ништа ново, наши поново бољи, али коментари у хрватској штампи – умеренији и реалнији.

         - Смјеши нам се побједа против репрезентације против које смо знали и навикли се, на неки начин на губитке – говорио је шест минута пре краја и вођства Хрватске са десет поена разлике, већ поменути Славко Цвитковић. -… Србија ради серију 13:0… Теодосић постиже трицу и – готово је…

         Ево како су хрвтске новине забележиле нови пораз својих изабраника:

Хрвати “просули” 10 разлике и изгубили од Србије

         Хрватска кошаркашка репрезентација освојила је друго мјесто на Адеко турниру у Љубљани. У финалној утакмици Вранковићеви изабраници изгубили су од Србије са 71-80. Хрватска, је као и на СП у Турској поражана у неизвјесној завршници од Србије, у финалу љубљанског турнира. Иако су наши имали 67:57 на мање од седам минута до сирене, нисмо издржали. Томић је направио пети фаул, а Богдановића је стао шут, па је Србија славила. Славила због Крстића и двије трице, једне Савановића и једне Теодосића. Прилика за узврат је већ 16. коловоза на турниру у Лондону.

         Хрватска је мирно отворила утакмицу, повела 7-2, но с почетка су нам проблем представљале особне погрешке, Поповић и Томас брзо су скупили по двије. Ипак, кад су паркет виђели Бојан Богдановић и Анте Томић, Хрватска је преузела контролу и крајем прве дионице повела са 21:15.

         Србе враћа у резултатску позитиву Душко Савановић, играч којега је у најави утакмице апострофирао наш изборник Јоке Вранковић као најопаснијег у српском саставу. Премда су Срби преузели резултатску контролу, на одмор смо ипак отишли с поеном вишка (39:38), захваљујући трици Круне Симона, првој нашој на утакмици након промашених првих шест покушаја.

         Наставак смо боље отворили, тамо гђе су стали Богдановић и Томић, наставио је Станко Бараћ, који је напокон одиграо памтљиву ролу овога љета. Дамир Маркота је држао скок, а он се још побољшао кад је у игру ушао Анте Томић. Почетком задње дионице Томић је посве затворио скок, а Бојан Богдановић кренуо у незадрживу шутерску серију, погодио је трицу и Симон те Хрватска имала 67:57 на седам минута до сирене.

         Ипак, Срби су се опет вратили и то преко оних од којих нисмо нападачки страховали, преко Миленка Тепића и Стефана Марковића. Успут, код 67:64, на мање од пет минута до конца Анте Томић зарадио је пети фаул. Срби су повели на улазу у задње три минуте (67:68) кошем Крстића, којега је тешко чувао Жорић, па га је преузео Бараћ. Крстић је са шест поена у низу стваио под контролу, а Савановић је забио трицу за 69:75, онда јоп једну Теодосић за 71:78. На супротној страни промашио је Бараћ...

Хрватски “комплекс” још увијек траје: у седам минута помео нас српски ураган

 

         ХРВАТСКА кошаркашка репрезентација изгубила је од Србије у финалу Екс-ЈУ купа који се играо у Љубљани. Наши су репрезентативци контролирали већину утакмице, али седам минута прије краја доживјели су крах. Србија забија 23 поена у задњој четвртини, док је Хрватска забила само четири.

         Прва четвртина је кренула одлично за хрватске репрезентативце који су контролирано и смирено отворили утакмицу. У прилог томе иде чињеница како Србија није забила кош пуне четири минуте из игре.

         Након тих уводних минута "суше" за Србију, Трипковић и Теодосић слободним бацањима држе прикључак за Хрватском. У том тренутку утакмица се игра кош за кош све до уласка Бојана Богдановића, који до краја прве четвртине одваја резултатски нашу репрезентацију од Србије.

         У другој четвртини Хрватска је одличном обраном зауставила Теодосића који је до краја првог полувремена радио највише грешака у репрезентацији Србије. Богдановић и Томић су предводили игру наше репрезентације, док су се српски репрезентативци "шлепали" преко слободних бацања и покојом трицом Крстића.

         Након одмора Хрватска је у трећој четвртини у потпуности засјенила Србију. Одличном игром Томића, Богдановића и Симона одвајамо се од Србије на чак плус десет кошева разлике, а точку на крај успјешне четвртине ставља Драпер кошем за два поена двије секунде прије краја.

         Хрватска демонстрирала како изгубити већ добивену утакмицу у седам минута

         Шест минута и 54 секунде прије краја утакмице, Вранковићеви играчи имали су предност 65:57 над Србијом. Српски изборни Ивковић затим зове минуту одмора с које се хрватски репрезентативци, очито, нису вратили. Након што је изгубио лопту у нападу, Анте Томић у обрани ради прекршај и добива пету особну погрешку.

         Наш понајбољи појединац на утакмици тако одлази у свлачионицу, а Срби неумољиво кажњавају Жоржићеве изгубљене лопте у нападу. Хрватска у том периоду није забила четири и пол минуте кош, док су Срби забили 13 кошева заредом. До краја утакмице Хрватска је забила још само два коша, чиме је заокружила омјер 23-4 постигнута коша у корист Србије.

         Иако је имао катастрофалну шутерску вечер, Милош Теодосић исказао се на терену одличним асистенцијама и оно што је најважније пријеломном трицом коју је постигао 52 секунде прије краја када је у потпуности потопио сва могућа надања Хрватске.

         Хрватски изборник, ипак, може бити задовољан приказаним на терену. Иако је Хрватска изгубила, наши репрезентативци су показали како се могу носити са једном од најјачих момчади на свијету, и да има још мјеста за напредак у игри.

         Најбољи појединци у нашој репрезентацији су били Бојан Богдановић са 17 кошева, Анте Томић са 13 кошева, те Самир Бараћ који се зауставио на 11 постигнутих кошева. С друге стране, најбољи играч Србије је био Ненад Крстић с 18 кошева и седам скокова. 

         Ваља напоменути како је Бојан Богдановић изабран за најбољег стријелца на турниру с 53 постигнута коша, те је изабран у најбољу петорку на турниру. Док је Крстић из редова Србије изабран за најкориснијег играча ЕX-YУ купа. У борби за треће мјесто Словенија је савладала Босну и Херцеговину 59:52.

 

Срби бољи у финалу Еks-Jу турнира

Хрватска кошаркашка репрезентација изгубила је у пријатељској утакмици од Србије 71:80 у финалној утакмици Адеццо цупа Еks-Jу земаља у Словенији.

         "Бит ће ми мерак гледати финале између Хрватске и Србије", казао је изборник БиХ репрезентације Сабит Хаџић. И доиста, оних 3.500 гледатеља у Стожицама добили су одличан финале у којем су славили Срби (80:71) и постали побједници првог турнира земаља насталих распадом бивше СФРЈ.

Кихнула и обрана

         Наши су играли одлично до 33. минуте, имали су тада и водство од десет кошева (67:57). Нажалост, након Ивковићева тиме-оута, наши двапут у нападу улазе у "цајтнот", Томић, Жорић и Драпер промашују, Маркоти испада лопта у продору. Срби су за то вријеме трпали у кош, преко Тепића и Крстића направили су серију од 13-0 у четири и пол посне хрватске минуте. У тој завршници обезглавио нам се напад, а кихнула нам је и обрана па су Срби за мање од седам минута забили 23 коша наспрам наша четири.

         Признао је хрватски изборник Јоке Вранковић да је повлачење Симона и Драпера на клупу код 67:57 покренуло лавину.

         - Понестало нам је нападачке креативности. У тим тренуцима извадио сам Драпера, а увео Поповића јер сам хтио проширити ротацију, требат ће нам ширина на Еуробаскету. Из истог разлога сам дуже држао и Стипчевића. Да смо ову утакмицу играли на ЕП, том логиком сигурно не бих мијењао - казао је Вранковић.

         Српски изборник Ивковић није хтио открити што је рекао играчима у кључној минути одмора, али се захвалио Љубљанчанима.

         - Нама је овај двобој био тежак за играти. Мислим да је словенска публика већински била уз нас. Нисам очекивао толику драж и жељу свих момчади за побједом. Хрватска је била угодно изненађење турнира, њихов тренер свој посао ради добро.

         Пријеломни тренуци били су и када је Анте Томић (14 скокова, 7 нападачких) направио четврти и пети прекршај на Крстићу и изашао.

         - Ја сам у том раздобљу играо лоше. Нисмо могли нити на трици нешто креирати, а камоли дубље према кошу. Можда је томе кумовао и излазак Симона и Драпера - примјетио је Томић.

 

Још морају учити...

         За Хрватску кошеве су забили Богдановић 17, Томић 13, Бараћ 11, Симон 10, Томас 7, Поповић 5, Драпер и Маркота 4, док је борбени Жорић остао без убачаја. Србе су предводили Савановић (17) и Крстић (16) а убојиту завршницу креирали су и Тепић (12) и Теодосић. Најбољи стријелац турнира Богдановић члан је и најбоље петорке уз Теодосића, Крстића, Г. Драгића и Телетовића, а МВП је српски капетан Крстић.

         Срби су још једном показали Хрватима како се побјеђује у оваквим утакмицама. Они то знају, а наши то тек требају научити.

 

Наши кошаркаши пропустили побједу против Срба

         Хрватска кошаркашка репрезентација поражена је од Србије 71:80 у финалу Адеццо купа који се протеклих дана играо у Словенији. Иако је ријеч о утакмици у припремној фази за одлазак на Еуробаскет у Литви,имамо за чиме жалити. Јер не само што је наша репрезентација већим дијелом утакмице била у водству Србију смо довели на руб провалије у 33. минути.

         Наиме, на семафору у Стожицама је свјетлило лијепих 67:57 у корист Хрватске, међутим, иза тога се догодио „ тилт“ код наших играча. Срби су нас пет минута оставили без убачаја, истодобно направили су серију 13:0 што је практички значило потоп наших. Нисмо имали никакав одговор на притисак српских играча, чак ни у „заданом“ времену од 24 секунде није било могуће завршити напад.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари