Додик: До формуле за кризу у БиХ уз посредовање Ердогана, Вучића и Милановића

НА МАЊАЧИ: КОЧИЋ ЈЕ НА НАЈБОЉИ НАЧИН ИЗРАЖАВАО ОНО ШТО ЈЕ СРПСКИ НАРОД ОСЕЋАО И ЖЕЛЕО

* “У ове досадашње посреднике више нема поверења. Верују им Бошњаци, неким мањим делом Хрвати из својих неких разлога, док ми Срби уопште у то не верујемо. Ако је могуће да у констелацији буде Ердоган - разговараћемо. Ако не, видећемо”

* Говорећи о евентуалном угрожавању српског јединства, Додик је навео да опозиција у Републици Српској говори да то није јединство, него да је заједништво по питању наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ: „Ето, ја се слажем, они воде своју политику, ми своју, али нека останемо заједно на томе”

______________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Стричићима да народ Мањаче, Бањалуке и Републике Српске 56. пут прославља Петра Кочића, човјека, писца и народног трибуна, који се својим писањем и речју, на јавном месту борио за слободу народа.

         Додик је завршног дана манифестације “Кочићев збор” истакао да је Кочић указивао на тлачење и неправду која је у његово време наношена српском народу.

         “Кочић је као визионар упућивао мисли за будућност. Он је неисцрпни извор наше инспирације, нашег окупљања у свему ономе што желимо данас да урадимо. Зато се и по овако лошем времену окупљамо да одамо почаст и захвалност Кочићу који је на најбољи могући начин сублимисао и говорио све оно што је народ осећао и желио”, рекао је Додик новинарима након културно-уметничког програма одржаног у част Кочића у његовим родним Стричићима.

         Додик је додао да је народ увијек желео само слободу.

         “Народ Мањаче је слободарски народ, који никад није дозволио да овдје дође туђин, да влада њиме и овим локалитетима, мада је трпео зулуме и турске и аустроугарске власти”, нагласио је Додик.

         Додик је подсетио да је тај народ касније био кажњен и комунистичком влашћу, која је заобилазила овај крај у свим инфраструктурним пројектима, те покушала да га учини пасивним, неразвијеним и да га расели.

         “Све то зато што се наводно народ овог краја није идеолошки слагао са комунизмом, а основно је било то што је чувао свој српски идентитет, слободу и није дозвољавао да у било којим околностима овдје буде угрожен”, навео је Додик.

         Он је нагласио да је због свега тога важно да се Срби овдје окупљају у славу и част Кочића.

         Додик је оценио да је ситуацију у БиХ могуће ријешити кроз посредовање председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, Србије Александра Вучића и Хрватске Зорана Милановића, који би могли да допринесу да се одржи дијалог.

         “У ове досадашње посреднике више нема повјерења. Верују им Бошњаци, неким мањим делом Хрвати из својих неких разлога, док ми Срби уопште у то не верујемо. Ако је могуће да у констелацији буде Ердоган - разговараћемо. Ако не, видећемо”, рекао је Додик новинарима у Стричићима код Бањалуке.

         Додик је истакао да је било потребно да буде на састанку чланова Председништва БиХ са Ердоганом у Сарајеву, што му, како је навео, није било ни угодно ни лако.

         “Није било лако слушати све те приче, али могу замислити шта би се све причало да нисам био ту и да нисам имао прилику да им кажем све што сам рекао”, навео је Додик.

         Говорећи о евентуалном угрожавању српског јединства, Додик је навео да опозиција у Републици Српској говори да то није јединство, него да је заједништво по питању наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ.

         “Ето, ја се слажем, они воде своју политику, ми своју, али нека останемо заједно на томе”, нагласио је Додик, који је и лидер СНСД.

         Додик је додао да је о свом патриотизму довољно рекао на јаван, транспарентан и јасан начин у Сарајеву, у присуству председника Турске.

         “Тада сам рекао да смо спремни да покушамо да дођемо до договора о свим отвореним питањима, а да смо, ако тога нема, спремни за мирну дисолуцију и да би сви пријатељи БиХ, па и сам Ердоган, требало да то разумeју”, навео је Додик.

         Додик је нагласио да није чуо никога од опозиционих представника да су на тако важном месту тако нешто рекли.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари