ДФ поново креће на Мила – прво протест у Новом, па „велики и демократски у Подгорици“

ОБЈАВИЋЕ ДАЉИ ПЛАН „СВЕОБУХВАТНЕ АКЦИЈЕ“ КОЈИ ЋЕ УКЉУЧИВАТИ И ГРАЂАНСКУ НЕПОСЛУШНОСТ

* Остатку опозиције Демократски фронт нуди удруживање снага да би - упркос приметним разликама - брзо постало јасно да је Ђукановић остао сам
ДЕМОКРАТСКИ фронт (ДФ) ће у суботу одржати велики скуп у Херцег Новом на којем ће представити даљи план свеобухватне акције, који ће осим протеста, укључити и облике грађанске непослушности као, како су саопштили, легитимне демократске борбе против режима премијера Мила Ђукановића.

         Након данашње седнице председништва ДФ-а саопштено је да ће након политичких активности по црногорским градовима убрзо организовати нови, велики протестни скуп у Подгорици.

         „Председништво ДФ-а још једном потврђује одлучност за наставак уставне, демократске, политичке борбе како бисмо реализовали наше прокламоване циљеве од 27. септембра садржане у паду актуелне и формирању прелазне Владе, која би организовала прве правичне и поштене изборе“, каже се у саопштењу.

         Како се наводи, размотрили су и ставове остатка опозиције који су саопштени након њиховог састанка са представницима делегације Европске уније (ЕУ) у Подгорици.

         „Нажалост, њихова иницијатива о неопходности формирања Прелазне владе уз посредништво ЕУ, већ данас је наишла на одбијање Брисела, јуче од стране Позитивне, а раније од Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП)“, каже се у саопштењу.

         ДФ, имајући у виду озбиљност друштвено-политичког тренутка у Црној Гори, посебно наглашава улогу и одговорност председника СДП, Ранка Кривокапића, „који је демонстрирајући неспремност и политичку незрелост додатно продубио политичку и безбедносну кризу“.

         Из ДФ-а су оценили да је на тај начин, функцију председника парламента, и партије чији је лидер, делегитимисао као могућег озбиљног чиниоца за демократско решење укупне кризе у којој се налази црногорско друштво.

         „Кроз овако озбиљно наведене и непобитне чињенице о друштвеној нестабилности и нефункционисању Владе и Скупштине, председништво ДФ-а још једном констатује да се једино кроз демократске и ненасилне протесте, може повратити поверење у ове институције, али и читав друштвени систем“, додаје се у саопштењу.

         Председништво ДФ-а позвало је остатак опозиције, док сходно њиховом плану, чекају одговоре из ДПС-а, СДП-а и ЕУ, да им се већ сад придруже у организацији великог, демократског протеста у Подгорици.

         „Позитивним одговором на наш позив додатно ће се оснажити позната чињеница да је Ђукановић остао сам, чиме би се испунила очекивања јавности да опозиција - упркос приметним разликама - може бити заједно у реализацији тако важног друштвеног задатка“, навели су из ДФ-а.

         Они су поручили да је њихов позив отворен и за остале друштвене субјекте, „како би поред масовности коју смо имали 24. октобра остварили и ширину у организационом смислу на којој смо од почетка инсистирали“.

(Мина)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари