Додик: Неће бити Дејтона-2, али нам треба договор о отетим надлежностима

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

* „БиХ губи капацитет за одрживост - разумно разговарати о мирној дисолуцији. Волео бих да неки имају чиме да ме демантују у томе. Неки прете да је то немогуће на миран начин. То је само политички став о томе, ништа друго"

* „Потребно је сачувати одређења у Дејтонском споразуму која још функционишу, а која су нападнута. Жели се обезбедити укидање ентитетског гласања у институцијама БиХ, што би аутоматски значило потпуно прегласавање и елиминацију и Срба и Хрвата у БиХ

* „Ми тражимо да се све што је урађено кроз праксу наметања закона високог представника редефинише тако што ће се о томе разговарати и договорити неки нови оквир

* „Српска за првих шест месеци 2021. има БДП већи за десет одсто. Просечна плата исплаћена у Српској у јулу била је 1.019 КМ, упркос пандемији вируса корона. Република Српска има запослених сада више него икада, а има и већи извоз од увоза. Покривеност увоза извозом је више од 80 одсто. То је нешто што је 2005. односно 2006. године било око 35 одсто

* „Стабилност Српске проблем је за неке унутрашње и спољне факторе који покушавају да скрену пажњу од позитивних економских показатеља и "одвуку причу на неки Дејтон два". А нико није поменуо никакав Дејтон два

___________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик је оценио данас да БиХ губи капацитет за одрживост као земља, те да је разумно разговарати о обезбеђењу дисолуције на миран и одржив начин.

       „Волео бих да неки имају чиме да ме демантују у томе. Неки прете да је то немогуће на миран начин. То је само политички став о томе, ништа друго", поручио је Додик.

       Он је рекао да активности међународне заједнице БиХ нису учиниле државом, нити дугорочно одрживом, те да то могу само снаге унутар БиХ.

       Додик је истакао да су високи представници значајно девастирали Дејтонски мировни споразум.

       „Они су, уместо да га спроводе, Дејтонски споразум мењали. О томе је говорио и Педи Ешдаун, који је и рекао да је његов задатак био да сруши Дејтонски споразум, а у његовом мандату пише да треба да га спроводи", подсетио је Додик и додао да то говори о дуплим аршинима и криминалу, те да је сада тренутак да се то заустави.

       Додик је поручио да је потребно сачувати одређења у Дејтонском споразуму која још функционишу, а која су нападнута.

       "Жели да се обезбеди укидање ентитетског гласања у органима, у институцијама БиХ, што би аутоматски значило потпуно прегласавање и елиминацију и Срба и Хрвата у БиХ", нагласио је Додик.

       Додик је подсетио и да према Уставу у БиХ не постоји овакав Савет министара, те да се он третира као помоћни орган Председништву БиХ.

       „Данас имамо то што имамо. Људи који долазе у виду представника Америке и ЕУ стално инсистирају на функционалности БиХ, рачунајући да је то примамљиво и да прође као оквир који би на крају довео до унитарности", истакао је Додик, поручивши да то не може.

       Српски члан Председништва БиХ истакао је да верује да се народи у БиХ могу договорити да то буде приступачна земља и једнака за све.

       „То сада делује немогуће, али ја верујем да је могуће. У БиХ се очигледно види да су два конститутивна народа незадовољна стањем. Ми тражимо да се све што је урађено кроз праксу наметања закона високог представника редефинише тако што ће се о томе разговарати и договорити неки нови оквир", поручио је Додик.

Српска на добром економском

путу, за неке је то проблем

       Српски члан Председништва је додао да је Република Српске на добром економском путу и да је бруто домаћи производ /БДП/ у прва два квартала ове године већи за 10 одсто него прошле године.

       Додик је рекао да је просечна плата исплаћена у Српској у јулу била 1.019 КМ, упркос пандемији вируса корона.

       "Република Српска има запослених сада више него икада, а има и већи извоз од увоза. Покривеност увоза извозом је више од 80 одсто. То је нешто што је 2005. односно 2006. године било око 35 одсто. То говори да смо направили успех у тешким економским околностима и да је Република Српска стабилна", нагласио је Додик.

       Он је рекао да је пројекција да ће Српска до краја ове године, али и за идућу, обезбедити сигурну економију, те да не постоји забринутост.

       „Жеља је да економија буде што је могуће боље јача, а не да стагнира", навео је Додик.

       Он је рекао да је стабилност Републике Српске проблем за неке унутрашње и спољне факторе који покушавају да скрену пажњу од позитивних економских показатеља и "одвуку причу на неки Дејтон два".

       „Нико није поменуо никакав 'Дејтон два`, а око тога се пласира нека прича", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари