„Инсајдеру“ прети 100 година затвора

Почело суђење бившем директору америчке инвестиционе банке Голдман Сакс

  • Раџат Гупта оптужен за највећу инсајдерску превару у историји јер је одавањем поверљивих информацијама омогућио пријатељу Раџи Раџаратнаму да направи огромне профите куповањем и продајом деоница Голдман Сакса

        БИВШИ директор америчке инвестиционе банке Голдман Сакс (Goldman Sachs) - Раџат Гупта (Rajat Gupta), стар 62 године - приведен због оптужби везане за случај „инсајдерске“ трговине (insider trading) фондовима за омеђивање ризика.

        Гупта се појавио пред савезним судом у Менхетну где му је прочитана оптужница у вези преваре са хартијама од вредности у шест тачака која од њега прави актера највеће инсајдерске трговине у историји, пренео је француски АФП.

        Иначе родом из Индије, Гупта је оптужен за откривање информација старом пријатељу родом из Шри Ланке, Раџа Раџаратнаму (Raj Rajaratnam), бившем осрамоћеном менаџеру фондова за омеђивање ризика који је направио огромне профите тиме што је куповао или продавао деонице Голдман Сакса у зависности од ових вести.

        Почетком октобра, Раџаратнам је осуђен на 11 година затвора због инсајдерске трговине.

        „Највеће институције америчког бизниса су повериле Раџату Гупти да седи на састанцима њихових бордова, међу извршним директорима и директорима борда, и прима поверљиве информације како би давао савет и консултације за добробит њихових деоничара,“ изјавио је натурализовани амерички адвокат са Менхетна, Прит Барара (Preet Bharara).

        Гупти прети преко 100 година затвора и казна од 25 милиона америчких долара уколико буде осуђен. У име свог клијента, његов адвокат, Гери Нафталис, пориче било какву криминалну делатност.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари