Провера и у Гаспромовим «кћеркама» у Немачкој и Чешкој

Претреси у десет гасних компанија у неким земљама ЕУ

  • Званични представник Гаспрома Сергеј Купријанов најавио званичну реакцију руског гасног концерна

     ПО  налогу Европске комисије извршене су провере у неколико компанија из гасног сектора привреде због сумње да су нарушиле антимонополско законодавство ЕУ.

     "Европска Комисија је извршила ненајављене провере у просторијама компанија која се баве испорукама, преносом и чувањем природног гаса" – саопштено је у Бриселу. Претрес је обављен у десет земаља. Европска Комисија сумња да та предузећа нарушавају норме слободне конкуренције, антимонополско законодавство ЕУ или да располажу информацијама које се тичу сличних активности», наведено је у саопштењу Брисела.

     Имена компанија у које су ушли ЕУ-инспектори нису саопштена. Међутим, главно се ипак наслућује из овог дела саопштења:

     "Европска комисија испитује да ли је било пословања у супротности са принципима слободне конкуренције при испорукама гаса у централним и источним државама ЕУ. Истрага се тиче случајева, где се, приликом договарања угрожава конкуренција, што се може постићи "поделом" тржишта између највећих учесника, постављањем баријера доступу (гаснотранспортној) мрежи и путевима диверсификације испоручилаца и повећањем цена".

     ЕУ води политику формирања јединственог енергетског тржишта у оквиру Уније које ће омогућити слободан пренос енергије.

     "Чињеница да је Комисија извршила проверу у тим компанијама наравно не значи аутоматски да су оне криве. Комисија сада проверава добијене податке и донеће одлуку. У случају да се установи да су компаније криве, прети им казна коју ће одредити Европска Комисија» - објављено је у Бриселу.

     Претрес је извршен и у фирмама-кћеркама Гаспрома у Немачкој (Gazprom Germania) и Чешкој (MarketWatch).

     "У нашу управну зграду са налогом за претрес дошли су сарадници ЕК. Они проверавају рад нашег предузећа јер нас сумњиче за ценовни прекршај и злоупотребу тржишног понашања" – изјавио је прес секретар Gazprom Germania Бурхард Велки.

     «Анализирамо оно што се догађало, а званично саопштење издаћемо 28. септембра» – изјавио је званични представник Гаспрома Сергеј Купријанов.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари