ТАДИЋ: Србија заинтересована за инвестиције из Кине

МРКОЊИЋ И АМБАСАДОР ЂАНГ ПОТПИСАЛИ УГОВОР О КРЕДИТУ ЗА ПРВУ ФАЗУ ПРОЈЕКТА КОСТОЛАЦ Б

  • Пројекат је вредан око 340 милиона долара, јер ће се рехабилитацијом термоелектране продужити век постојећих блокова за 150.000 сати, повећати снага за 30 мегавати
  • Уговором је дефинисана рехабилитација блокова Б1 и Б2 у укупној вредности од 176,31 милион долара, изградња постројања за одсумпоравања, пристаништа на Дунаву, железничке инфраструктуре
  • Предвиђено је да испоруке кинеске стране износе 53 одсто вредности, док би се преосталих 47 одсто радова у вредности од 161,44 милиона долара реализовало ангажовањем српских компанија

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Председник Србије Борис Тадић оценио је да изградња моста Земун - Борча и уговор о кредиту за повлашћеног купца за прву фазу пројекта термоелектране Костолац Б, који су данас потписали министар за инфраструктуру Србије Милутин Мркоњић и кинески амбасадор Ђанг Вансу, показују да стратешко партнерство са Кином има и видљиве економске ефекте.

        После потписивања споразума је Тадић оценио да ће то бити један од највећих пројеката у домену еколошке заштите, вредан око 340 милиона долара, јер ће се рехабилитацијом термоелектране продужити век постојећих блокова за 150.000 сати, повећати снага за 30 мегавати и изградити постројење за одсумпоравање.

        Према Тадићевим речима, Србија је заинтересована за инвестиције из Кине, имајући у виду динамичан развој те земље и њен интерес да економско пословање шири на Европу.

        Тадић је изјавио да је било потребно време, после политичког договора 2009. године, како би се утаначили сви детаљи споразума.

        После политичког договора, потребно је и у економском и законском домену све прецизирати, како би тај стратешки споразум имао добре економске последице, рекао је Тадић.

        Амбасадор Кине Ђанг Вансу оценио је да се потписивањем споразума о кредиту стичу услови за званично споровођење пројекта.

        Кина поклања велику пажњу развоју односа са Србијом, посебно у домену сарадње у трговинском и економском сектору, изјавио је Ђанг.

        Он је рекао да изградња моста Земун - Борча и споразум о Костолцу Б доприносе бољој сарадњи два народа и охрабриће долазак других инвеститора у Србију.

        Укупна вредност пројекта је 344,63 милиона долара, а 80 одсто ће се финасирати из кредита кинеске Ексим банке, по преференцијалним условима.

        Уговором је дефинисана рехабилитација блокова Б1 и Б2 у укупној вредности од 176,31 милион долара, изградња постројања за одсумпоравања, пристаништа на Дунаву, железничке инфраструктуре.

        Предвиђено је да испоруке кинеске стране износе 53 одсто вредности, док би се преосталих 47 одсто радова у вредности од 161,44 милиона долара реализовало ангажовањем српских компанија.

        Ексим банка је Србији, као дужнику за рачун Електропривреде Србије (ЕПС), одобрила кредит за финансирање 85 одсто вредности, уз каматну стопу од три одсто, на 15 година и почек од пет година.

        Провизија за организовање кредита износи један одсто, а за одобрена а неповучена средства 0,75 одсто годишње, на износ неповучених средстава кредита.

        Почетак радова очекује се у првој половини следеће године, а завршетак у року од 30 месеци од датума ступања на снагу Уговора о кредиту.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари