АХМАДИНЕЏАД: Иран је спреман да уз помоћ Русије гради нове атомске централе

ОДЛАЗЕЋИ ИРАНСКИ ПРЕДСЕДНИК

СРЕО СЕ СА РУСКИМ ЛИДЕРОМ ВЛАДИМИРОМ ПУТИНОМ

Ахмединеџад са председником Русије

           ИРАН је спреман да уз помоћ Русије гради нове атомске централе, објавила је агенција ИТАР-ТАСС.

           „Можемо да проширимо сарадњу и да градимо нове нуклеарне централе. Прелиминарни преговори су одржани,само је потребно да Ваша Екселенција да знак за почетак практичне примене“ - обратио се председник Ирана Ахмединеџад председнику Русије Владимиру Путину.

           Председник Ирана посебно је истакао сарадњу са Русијом у атомској енергетици. Атомску енергију већ производи атомска централа у Бушеру, коју је изградио руски Росатом.

           По Ахмединеџадовим речима, то је добар симбол сарадње две земље. „Иран и Русија имају широк дневни ред за проширење сарадње, ми смо суседи који не морају да се удаљавају једни од других, посебно је сада потребна наша сарадња“ - сматра Ахмединеџад.

           По његовим речима, „потребно је подићи економску сарадњу на максимално могући ниво“. Ипак, председник Ирана је истакао да за развој сарадње „постоје одређене административне препреке“.

           „Зајeдничким одлукама можемо да их уклонимо“ - истакао је он. - На иранској страни нема препрека за развој односа - почевши од нафтно-гасног сектора, све до сфере наука и технологија“.

           Владе Русије и Ирана су 1992. године потписале уговор о изградњи нуклеарне електране „Бушер“, а у јануару 1995. потписан је нови о завршетку изградње првог енергетског блока електране, а 2001. године почела је испорука основне процесне опреме.

           Пуштање у рад нуклеарне електране „Бушер“ одвијало се под контролом инспектора Међународне агенције за нуклеарну енергију, а 21. августа 2010. је уследило прво пуњење нуклеарних реактора.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари