Хаменеји увео Ахмадинеџада у једну од најутицајнијих структура Ирана

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ИРАНА ДОБИО СТАТУС КОЈИ МУ ОБЕЗБЕЂУЈЕ ДРЖАВНУ ЗАШТИТУ И ИМУНИТЕТ

  • Постао члан Савета за утврђивање политичке сврсисходности на чијем челу је његов претходник Али Рафсанџани

         БИВШИ председник Ирана Махмуд Ахмадинеџад добио је државни имунитет јер је постао члан једне од најутицајнијих организација у Исламској Републици

         Показало се, штавише, да је дојучерашњи председник Ирана неуништив политичар. Само пре недељу дана прорицали су му само функцију оснивача и шефа међународног  приватног техничког униварзитета, али га је врховни лидер Ирана ајатолах Али Хаменеји именовао за члана Савета за утврђивање политичке сврсисходности.

         То је веома утицајна организација која се бави решавањем конфликта између парламента и надпарламентарног религиозног Надзорног уставног савета који има право да враћа на дораду законе и чак да иницира промене Устава.

         „Ајатолах Хаменеји повукао је генијалан потез именујући Ахмадинеџада у овај савет јер га је на такав начин заштитио од беса либерала. Бивши председник има веома много противника међу присталицама демократизације земље. Они су чак спремни да га растргну уколико им се за то пружи могућност” сматра директор Центра да изучавање савременог Ирана Раџаб Сатаров.

         Бес либерала изазван је, сматра овај експерт, увођењем оштрог курса борбе са Западом и против западних санкција против Техерана.

         Да је ајатолах оставио Ахмадинеџада на милост и немилост његовим противницима, то би довело до дестабилизације унутрашњих прилика у земљи.

         „Техеран у свом окружењу осећа велико непријатељство и плаши се да сваки скандал може бити искоришћен против њега. А одлука о постављењу Ахмадинеџада говори да ајатолах не расипа кадрове”, објашњава шеф делегације Савета Федерације РФ у Азијској парламентарној скупштини Рудик Искужин.

         Укључивање у савет Ахмадинеџаду даје статус човека који је под државном заштитом. Међутим, његово именовање је донело корист и самом савету јер ће однос снага у њему сада бити избалансиран, сматрају стручњаци.

         „Бивши председник је патрон Комитета чувара исламске револуције која је економски и политички најјача организација у Ирану. Пошто је на челу Савета за сврсисходност давнашњи противник Ахмадинеџада и бивши председник Али Рафсанџани, увођење нове силе избалансираће рад овог органа, јер ће обе фракције балансирати”, каже сарадник Института Руске академије наука за исток Владимир Сажин.

         Давањем новог посла Ахмадинеџаду ајатолах Хаменеји је још једном показао да реално управља земљом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари