Der Spiegel: Да би ЕУ имала гас за зиму – наредних месеци ће без њега морати да буде индустрија

ПРОБЛЕМЕ ЋЕ СТВОРИТИ ПЛАНИРАНО ПОСТЕПЕНО ОДРИЦАЊЕ ОД РУСКОГ „ПЛАВОГ ГОРИВА“

       ЕВРОПСКА унија ће моћи да испуни циљ - да напуни складишта гаса до зиме при одустајању од две трећине гаса из Русије - само ако се европска индустрија „скину са гаса“ током пролећа и лета 2022-ге - објавио је немачки лист Der Spiegel.

       Обећање председнице Европске комисије (ЕК) Урсуле фон дер Лајен да ће ЕУ дати „брз, доследан и координисан одговор” Русији, која и даље захтева да јој се гас плаћа у рубљама – назвао је „превише лепим да би било истинито“.

       Der Spiegel је нагласио да није охрабрујућа ни изјава  немачког канцелара Олафа Шолца да Берлин већ зна како да поступи у случају моменталног престанка испорука из Русије.

       Немачки лист указује и да је на сумњичавост код многих стручњака наишла и изјава заменика шефа Европске комисије Франса Тимерманса да ће земље ЕУ моћи да замене две трећине испорука руског гаса уговорима са другим земљама, ако буду штеделе (на гасу) и шириле алтернативне изворе енергије.

       У Немачкој страхују да ће све тамошње металуршке, хемијске и цементне фабрике у целој ЕУ морати да остану без гаса до краја јула, а да ће гасне електране бити принуђене да обуставе рад скоро цео јули.

       Поред овога, да би се до 1. новембра постигао ниво попуњености складишта гаса од 80 одсто, током октобра ће бити потребно поново ограничити снабдевање гасом индустријских предузећа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари