Ердоган тражи међународни „инспекциони механизам“ за атомско оружје Израела

ТУРСКИ ЛИДЕРЕ УПОЗОРАВА ДА ГА ТРЕБА УСПОСТАВИТИ „ДОК НЕ БУДЕ ПРЕКАСНО“

Са немачким канцеларом Олафом Шолцом

* По завршетку „радне посете“ Немачкој, открио да ће Турска наставити да врши притисак да се питање израелског атомског оружја што пре разјасни и да зато апелује на свет да га не игнорише. Притом је поновио: „Док не буде прекасно!“

* Један од немачких новинара рекао је да Берлин не би требало да прода војне ловачке авионе Анкари због њеног става о сукобу у Гази. Исти новинар се обратио и Шолцу, подсећајући га на његову недавну изјаву у којој је Ердоганове нападе на Израел назвао апсурдним

* Ердоган је том новинару прво предочио да је Турска чланица НАТО, па му „одржао предавање“: „Хиљаде Палестинаца је погинуло или их је убио Израел... Уништене су болнице, бомбардоване богомоље, бомбардоване цркве. Као муслимана, то ме забрињава. А да ли вама, као хришћанину, смета што се цркве бомбардују? Без обзира на то да ли ћемо или нећемо добити борбене авионе Eurofighter од Немачке, има много других земаља које производе борбене авионе“

* У авиону којим се враћао у Анкару, турским новинарима је додатно рекао: Ако нам Немци продају борбене авионе – биће добро, ако не продају – постоје врата на која ћемо да куцамо. Сећате ли се како је било са системима ПВО С-400? Америка нам није дала ПВО, па смо од Русије купили С-400. Сада имамо С-400. Наставићемо својим путем и бићемо све јачи“

_______________________________________________________________

          ТУРСКА тражи успоставу инспекцијског механизма за верификацију израелског нуклеарног оружја пре него што буде прекасно, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

          Нагласио је да Израел није потписник споразума о неширењу нуклеарног оружја, што значи да његова правила не важе за Тел Авив.

          - Постоје ситуације због којих земље потписнице споразума могу од Међународне агенције за атомску енергију у име нуклеарне безбедности затражити успоставу инспекцијског механизма, што Турска намерава да уради сада у случају Израела – додао је председник Турске.

          Ердоган је уверен да израелско нуклеарно оружје треба да буде верификовано „без икакве сумње“, али је свестан да ће то потрајати.

          Према његовим речима, могуће је да ће САД стати на страну Израела и потегнути вето у УН.

          Ердоган сматра да је зачуђујуће да се о питању атомског арсенала Израела уопште разговара на таквим основама.

          Напоменуо је да ће Турска наставити да врши притисак да се питање израелског атомског оружја што пре разјасни и да зато апелује на свет да га не игнорише.

          Поновио је: „Док не буде прекасно!“.

          Ердоганова радна посета Немачкој завршила се, иначе, полускандалом који се догодио за време његовог наступа – заједно са домаћином Олафом Шолцом - пред новинарима.

          Један од немачких новинара рекао је да Берлин не би требало да прода војне ловачке авионе Анкари због њеног става о сукобу у Гази. Исти новинар се обратио и Шолцу, подсећајући га на његову недавну изјаву у којој је Ердоганове нападе на Израел назвао апсурдним.

          Шолц није одговорио на ову тираду и дао је реч Ердогану.

          Турски председник је подсетио да је његова земља чланица НАТО, па тек потом рекао:

          - Хиљаде Палестинаца је погинуло или их је убио Израел... Уништене су болнице, бомбардоване богомоље, бомбардоване цркве. Као муслимана, то ме забрињава. А да ли вама, као хришћанину, смета што се цркве бомбардују? Требало би да реагујете“, рекао је Ердоган, захтевајући од присутних немачких новинара да прекину са претећим језиком.

          – Без обзира на то да ли ћемо или нећемо добити борбене авионе Eurofighter од Немачке, има много других земаља које производе борбене авионе. Наравно, можемо их купити од тих земаља. У производњи дронова Турска је међу првима. Новинар сте и не претите. Постављајте питања у доброј намери на која може да се одговори.

          У авиону којим се враћао у Анкару, турским новинарима је додатно рекао:

          – Ако нам Немци продају борбене авионе – биће добро, ако не продају – постоје врата на која ћемо да куцамо. Сећате ли се како је било са системима ПВО С-400? Америка нам није дала ПВО системе које је требало да обезбеди, па смо од Русије купили С-400. Сада имамо С-400. Наставићемо својим путем и бићемо све јачи“.

          Израелски министар за питање Јерусалима и национално наслеђе Амихај Елијаху рекао је да је бацање атомске бомбе на Појас Газе „једна од могућности” за решење сукоба.

          Ову његову изјаву осудила је и Саудијска Арабија.

           Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова оценила је да изјава Елијахуа, потврђује да Израел има нуклеарно оружје, због чега је хитно потребно створити зону без таквог оружја на Блиском истоку.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари