Јилдирим: Под Црним морем има 540 милијарди кубних метара гаса за цео свет 45 година

БИВШИ ТУРСКИ ПРЕМИЈЕР ТВРДИ: ОВО ЈЕ САМО ПОЧЕТАК – БИЋЕ И НАСТАВАК

* Бинали ЈИЛДИРИМ: Намеравамо да почнемо са производњом гаса, највероватније у првом кварталу следеће године. У почетној фази производња гаса дневно биће 10 милиона кубних метара, у року од три до четири године планирамо да повећамо обим на 40 милиона кубних метара по дану

______________________________________________________

         ЕНЕРГЕТСКЕ резерве у Црном мору довољне су да покрију светску потражњу за природним гасом за 45 година, изјавио је заменик шефа турске владајуће Партије правде и развоја (АКП), бивши премијер Бинали Јилдирим.

       - Резерве природног гаса у Црном мору процењују се на 540 милијарди кубних метара. Ово је само почетак, биће и наставка. Црно море је у стању да покрије светске потребе за гасом за 45 година - рекао је Јилдирим.

       Турске власти су 2020. године објавиле да су откривене велике резерве гаса у Црном мору.

       Залихе највећег налазишта Сакарија су тада премашиле 400 милијарди кубних метара, преноси ТАСС.

       Турски министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез, у интервјуу за мајски магазин Критер, рекао је да је планирано да ово поље почне са радом почетком 2023. године и да се дневна производње гаса повећа на 40 милиона кубних метара.

       - У почетној фази производња гаса дневно биће 10 милиона кубних метара, у року од три до четири године планирамо да повећамо обим на 40 милиона кубних метара по дану, односно, годишњи обим производње гаса ће такође расти - рекао је министар.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари