Макронов фијаско на изборима за Европарламент, расписао ванредне изборе у Француској

ПАРТИЈА МАРИН ЛЕ ПЕН ДОБИЛА ВИШЕ ГЛАСОВА НЕГО СВЕ „ПАНЕВРОПСКЕ СНАГЕ“

* Национално окупљање осваја 32 одсто гласова, а Макронов Препород 15,4 одсто

* Марин ле Пен рекла да је њена странка спремна да преузме власт, оживи Француску, оконча масовну имиграцију и постави куповну моћ сународника за главни приоритет"

____________________________________________________________

          ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон - онај што већ две године чини све што може да Русија буде поражена не само у Украјини - обратио се нацији и објавио распуштање Народне скупштине доњег дома парламента.

          Притом је најавио да ће потписати указ о расписивању нових парламентарних избора, чији ће се први круг одржати 30. јуна, а други 7. јула.

          Шеф партије Национално окупљање, која је победила на француским изборима за Европски парламент, са око 32 одсто освојених гласова, Жордан Бардела, оценио је да исход избора значи само једно: Французи одбацују политику Макрона и његове владе.

          Марин ле Пен је рекла да је њена странка „спремна да преузме власт, оживи Француску, оконча ову масовну имиграцију и постави куповну моћ сународника за главни приоритет".

          Макронова партија Препород заузела је друго место, али са само 15,4% гласова.

          На трећем месту је листа Социјалистичке партије и странке Јавно место са 13,9 одсто.

          Резултати избора за Европски парламент за Макронову партију и курс нису чак ни земљотрес, већ пораз упоредив са Наполеоновим на Березини.

          Ово је пораз и за све оно на шта је Макрон рачунао у Бриселу.

           Чак и ако се саберу гласови Макрона и оних који се могу сматрати проевропским снагама у Француској (око 15 одсто), укупан број ће и даље бити мањи од 30 одсто.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари