Оружане снаге БиХ: На једно место за Србе – 10 кандидата, на 1 место за Бошњаке – 5, а Хрвата ни 1 на 1

ЗАМЕНИК МИНИСТРА ОДБРАНЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОДИНЕ МИРКО ОКОЛИЋ О  ПРИЈЕМУ 600 ВОЈНИКА     

* „Можда ће само за Хрвате бити поново расписан конкурс јер неће моћи да испуне предвиђену квоту. Ако и на том конкурсу буде исто, морамо се суочити са чињеницом да их нема довољно заинтересованих за Оружане снаге БиХ. Та ће места највероватније остати упражњена јер је актима прописано да се позиције попуњавају на основу пописа из 1991. године, што не би било добро нарушавати

_______________________________________________________________________

        ЗАМЕНИК министра одбране у Савету министара за управљање ресурсима Мирко Околић рекао је да је у Оружаним снагама БиХ у току пријем 600 војника и да је, у просеку, више од 10 Срба пријављено за једну позицију, док су Хрвати испод један одсто, што значи да их нема довољно пријављених.

        Околић је навео да је конкурс завршен, дeо провера је обављен и сада треба видети како ће бити организована обука и укључивање у јединице, те указао да све зависи од епидемиолошке ситуације.

        "Када је реч о српским местима, пријавило се, у просеку, више од 10 за једну позицију, код Бошњака је нешто више од пет у борби за једно место, а Хрвати су испод један одсто, што значи да их нема довољно пријављених", рекао је Околић за "Глас Српске".

        Он је нагласио да то потврђује раније податке да, од када је Хрватска ушла у ЕУ, све више војника хрватске националности одустаје од војне службе.

        "Видећемо да ли ће сада, можда само за њих, бити поново расписан конкурс јер неће моћи да испуне предвиђену квоту. Ако и на том конкурсу буде исто, морамо се суочити са чињеницом да их нема довољно заинтересованих за Оружане снаге БиХ", указао је Околић и додао да ће места највероватније остати упражњена јер је актима прописано да се позиције попуњавају на основу пописа из 1991. године, што не би било добро нарушавати.

        Околић је потврдио да је у Оружане снаге стигао одређени број возила, чиме је донекле поправљено стање возног парка, а све је спремно и за дуго најављивани тендер за нову војну опрему.

        "На униформама ће бити нове шаре, а ускоро ће бити познато и какве. Ово је један од пројеката о којима смо причали, а поступак треба да буде завршен до краја године", рекао је Околић.

        Он је, говорећи о генералном стању у Оружаним снагама, навео да је због епидемије дошло до пада броја захтева за одлазак из службе јер је вирус спречио миграције грађана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари