Председник Ирана Сејед Ебрахим Раиси у Москви прорекао скори распад НАТО

СА ПУТИНОМ СЕ СРЕО У КРЕМЉУ, ПОТПОМ ГОВОРИО ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА У ДРЖАВНОЈ ДУМИ

* Нагласио да народ Ирана и исламски свет придају велики значај личности Исуса Христа и да поштују религиозне вредности. У складу са нашим канонским учењима, верујемо да је најважнија порука међу свим аврамовским религијама заједничка. То је духовно усавршавање човечанства“

* „Већ видимо да је стратегија доминације доживела пораз и да су САД у слабијем положају него икад. Снага независних држава ће и даље јачати. Пролазимо – нагласио је РАИСИ - кроз важан историјски период“

* „НАТО се бави продором у географске просторе различитих земаља под разним изговорима и обманама. Ширење западног модела и супротстављање независним демократијама, супротстављање самоидентификацији народа, култура и традиција – баш то је на агенди НАТО»

________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Ирана Сејед Ебрахим Раиси иступио на пленарној седници Државне Думе, доњег дома парламента РФ.

       Говорио  је о развоју односа између Ирана и Русије, о борби против тероризма и ширењу НАТО. И прорекао: «Северноатлантска алијанса илегално и уз помоћ обмана продире на територије независних држава, а управо то ће довести до њеног скорог распада».

       Прво се захвалио на топлом дочеку у Москви и честитао Русима Нову годину и Божић.

       Нагласио је да народ Ирана и исламски свет придају велики значај личности Исуса Христа и да поштују религиозне вредности.

       „У складу са нашим канонским учењима, верујемо да је најважнија порука међу свим аврамовским религијама заједничка. То је духовно усавршавање човечанства“, - рекао је Сејед Ебрахим Раиси.

       Дотакао се и развоја иранско-руских односа:

       „Данас, на срећу, постоје веома добри, јасни изгледи за развој билатералних односа на међурегионалном и међународном нивоу. Јачање иранско-руских односа у билатералним и мултилатералним форматима довешће до развоја привреде две земље, као и мира и безбедности у региону“, - рекао је председник Ирана.

       Он је истакао да се Исламска Република залаже за максималну интеракцију са свим земљама света.

За Путином "дугачким столом" у Кремљу

       „Сврха ове интеракције је остваривање заједничких интереса народа, као и формирање глобалног цивилизованог друштва. Таква сарадња је могућа само кроз реализацију и приврженост правди, моралу и духовности“, - истакао је Раиси.

       По његовим речима, корен насиља, тероризма, урушавања институције породице и ширења дроге у свету лежи у отргнутости политике од морала и духовности.

Борба против тероризма и ширења НАТО-а

       Ирански председник је подвукао да ће успешни заједнички напори Русије и Ирана у борби против терористичке претње у Сирији довести до јачања безбедности у региону.

       „Желим да се захвалим Руској Федерацији на сарадњи под мудрим руководством председника Руске Федерације, господина Владимира Путина. То може постати ефикасан модел за развој наших односа у различитим правцима“ - рекао је Раиси.

       Ипак, како је председник Ирана подвукао, рат против тероризма је само део борбе против доминације и експанзије.

       „У данашње време видимо да је стратегија доминације доживела пораз и да су се САД нашле у положају слабијем него икад. Снага независних држава ће и даље јачати. Пролазимо кроз важан историјски период“ - рекао је Сејед Ебрахим Раиси.

Раисијев намаз у Кремљу

       Он је истакао да западне земље неће изгубити жељу да наставе да воде експанзионистичку политику. По његовим речима, њихов циљ је слабљење независних држава изнутра кроз увођење економских санкција и дестабилизацију унутрашње ситуације.

       „НАТО се бави продором у географске просторе различитих земаља под разним изговорима и обманама. Ширење западног модела и супротстављање независним демократијама, супротстављање самоидентификацији народа, култура и традиција – баш то је на агенди НАТО» - рекао је председник Ирана.

       С тим у вези, Сејед Ебрахим Раиси је истакао спремност да се односи са Руском Федерацијом развијају на чврстој основи, како би се осигурали билатерални интереси и спречио продор трећих елемената у послове две земље.

       Према његовим речима, између Ирана и Русије су постигнути фундаментални споразуми који ће довести до скока у развоју трговинских односа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари