Среда судбоносна за еврозону

Меркелова најавила после консултација са Барозом, Саркозијем и премијерима Грчке, Италије и Шпаније

  • Меркел и Саркози нису успели да постигну споразум о заједничком плану јер Француска жели да европски фонд буде претворен у банку која би имала приступ кредитима Европске централне банке, а Немачка се залаже да приватне европске банке претрпе веће губитке на грчким дужничким обвезницама
  • Један од водећих европских банкара, директор немачке Комерцбанке Мартин Блесинг, сматра да би Грчка требало да прогласи банкротство и реструктуира дуг јер европске банке неће добровољно прихватити веће губитке, уколико Грчка не призна да је несолвентна

       БЕРЛИН, (ФоНет) – Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да ће министри финансија еврозоне учинити "прогрес" и донети "далекосежне одлуке о будућности еврозоне које ће догодити од среде 26. октобра".

       "Пробој ће се догодити у среду", рекла је Меркел пре одласка у на састанак у Бриселу са председником Француске Николом Саркозијем, председником Европског савета Херманом Ван Ромпујеом, председником Европске комисије Жозе Мануел Барозом и премијерима Грчке, Италије и Шпаније - земаља у еврозони с најтежом кризом, пренео је EuropeanVoice.com.

       Меркел и Саркози нису успели да постигну споразум о заједничком плану. Француска жели да европски фонд буде претворен у банку која би имала приступ кредитима Европске централне банке.

       Немачка се залаже да приватне европске банке претрпе веће губитке на грчким дужничким обвезницама.

       Париз и централна банка међутим сматрају да би то само ослабило банке и довело до продубљивања кризе на светским финансијским тржиштима.

       Један од водећих европских банкара, директор немачке Комерцбанке Мартин Блесинг, сматра да би Грчка требало да прогласи банкротство и реструктуира дуг. Он сматра да европске банке неће добровољно прихватити веће губитке, уколико Грчка не призна да је несолвентна.

       Међународни зајмодавци саопштили су у петак да ће приватне банке, које су позајмиле новац Атини, можда морати да јој опросте више од половине дуга.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари