Бећировић тражи од Стефановића да се извини БиХ

СМЕТА МУ ТРЕТИРАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КАО ДРЖАВЕ

Денис Бећировић

  • Република Српска никада није била држава, није ни данас држава нити ће икада бити држава - истакао функционер Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић и оценио да такви ставови званичника Србије представљају кршење Дејтонског споразума и Устава БиХ
  • Крајње је време за БиХ да се разјасни главна ствар у овој земљи: ко јесте за државу БиХ, ко признаје државу БиХ, а ко не признаје државу БиХ - уверен је Бећировић

        ЗАМЕНИК председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић је на прес-конференцији у Сарајеву оценио да су ставови и оцене председника Народне скупштине Републике Србије Небојше Стефановића недопустиви и неприхватљиви.

        У том тону је послао писмо председнику Скупштине Србије и рекао да се ни једна административно-територијална јединица у држави БиХ не може проглашавати државом.

        - Република Српска никада није била држава, није ни данас држава нити ће икада бити држава - истакао је Бећировић додајући да овакви ставови званичника Републике Србије представљају кршење Дејтонског споразума и Устава БиХ као његовог саставног дела. Због тога од Стефановића тражим званично извињење држави БиХ, а ако Стефановић настави и даље да говори да је бх. ентитет Република Српска држава, онда он прави велики ризик. Ризикује да званичници у БиХ, Мађарској, Војводини, Санџаку, неким другим деловима Европе и света почну да говоре да су и Војводина и Санџак државе. Мислим да би Стефановић требало да размисли и о томе - упозорио је Бећировић.

        Наша опција и наш избор, истакнуо је он, није конфронтација, међутим ако се настави исказивање великодржавних апетита наспрам државе БиХ „одговорно тврдим да у овој земљи има знања и памети и храбрости да се ова земља брани политичким и демократским средствима“, поручио је Бећировић.

        Осврћући се на иницијативу СДС за његову смену зато што је овако одговорио председнику Народне Скупштине Републике Србије, Бећировић је рекао да је ово „прича која се мора појаснити и разјаснити искључиво на релацији држава БиХ-држава Србија“.

        У тој расправи на релацији држава БиХ-држава Србија, указао је Бећировић, позивам све у БиХ, па чак и СДС, да се не стављају на страну Стефановића већ да штите и бране интересе своје домовине БиХ.

        - На такве аршине не пристајем и ово третирам као покушај дисциплинирања свих оних који се усуде да бране државу БиХ. Босићева и СДС-ова порука је или ћутите, или ћете бити смењени. Мој одговор на овакве претње је врло јасан и недвосмислен - не бојим се никакве смене и држава БиХ је много и преча и важнија од моје функције и од било које функције у овој земљи - казао је Бећировић.

        Најавио је да ће упутити посебно писмо председницима свих политичких странака у БиХ у којем ће иницирати изјашњавање у вези с негирањем Дејтонског споразума и Устава БиХ.

        - У овој држави постоји разне врсте подела међу странкама, али мислим да је крајње време за БиХ да се разјасни главна ствар у овој земљи, ко јесте за државу БиХ, ко признаје државу БиХ, а ко не признаје државу БиХ - казао је Бећировић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари