БОЈЛ: У Дејтону направљена БиХ која ће трајати само 15 година

У ПЕНТАГОНУ МУ РЕКЛИ ДА ЋЕ СЕ ПРЕМА ХОЛБРУКОВОМ ПЛАНУ

ДЕСИТИ УСПОРЕНО, АЛИ КОНАЧНО ЦЕПАЊЕ БИХ

Професор Френсис Бојл

  • Бојл је убеђен да се међународна заједница вратила на споразум Фрање Туђмана и Слободана Милошевића из Карађорђева, договорен још 1991. године
  • У политици се ствари не дешавају случајно. Туђман и Милошевић су у Карађорђеву све договорили, а Холбрук им је у Дејтону рекао да ће мало потрајати док њихов договор не буде спроведен, истакао Бојл

        ПРОФЕСОР међународног права на америчком Универзитету Илиноис, Френсис Бојл, рекао је да су Американци у Дејтону, уз сагласност осталих великих сила, скројили државу БиХ са веком трајања од 15 година, те да му је у Пентагону јасно речено да ће се, по плану Ричарда Холбрука, десити успорено, али коначно цепање БиХ.

        „Људи из Пентагона су ми јасно рекли да ће се према Холбруковом плану десити успорено, али коначно цепање БиХ. Где смо данас?! Велике силе су свесно и намерно створиле државу која никада није могла функционисати и која доживљава колапс, а крајњи циљ је да се изврши трајна подела БиХ и то мирним путем“, истакао је Бојл.

        Бојл, некадашњи агент БиХ пред Међународним судом правде, рекао је да Американци сада све што раде је да „седе позади“ и гледају како се БиХ распада.

        „На крају дана сви ће одустати и рећи: 'ОК, зашто то не бисмо завршили'. Дакле, они неће признати да су направили државу за коју су знали да ће се распасти, али је чињеница да су то намерно урадили још у марту 1994. године, када је потписан Вашингтонски споразум“, нагласио је Бојл за агенцију Анадолија.

        Он је додао да је касније, у Дејтону, нацрт Мировног споразума који је Холбрук изнео значио поделу на две државе - Федерацију и Републику Српску.

        „Било је потпуно јасно и тада, а данас такође, да Америка и Европа просто не желе државу БиХ. Они желе колапс БиХ“, истакао је Бојл и додао да не верује у избијање новог рата у БиХ.

        Он је убеђен да се међународна заједница вратила на споразум Фрање Туђмана и Слободана Милошевића из Карађорђева, договорен још 1991. године.

        „У политици се ствари не дешавају случајно. Туђман и Милошевић су у Карађорђеву све договорили, а Холбрук им је у Дејтону рекао да ће мало потрајати док њихов договор не буде спроведен“, истакао је Бојл. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари