ХИБНЕР: Срби имају право да изађу из БиХ

СЛОБОДАРСКА ПАРТИЈА АУСТРИЈЕ ПОВОДОМ ИЗЈАВЕ ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКЕ ГРУПЕ У ЕВРОПАРЛАМЕНТУ ХАНЕСА СВОБОДЕ

Др Јоханес Хибнер

        РЕПУБЛИКА Српска се не сме интегрисати са Босном и Херцеговином, изјавио је портпарол за европске послове десничарске Слободарске партије Аустрије Јоханес Хибнер и указао да велика већина Срба, конститутивног народа РС, захтева независност или спајање с матицом.

        Он је на овај начин реаговао на изјаву председавајућег социјалдмеократске групе у Европском парламенту Ханеса Свободе, који је сарајевском Дневном Авазу рекао да је немогућ кипарски модел за БиХ и да РС без другог дела Босне никада неће моћи да постане чланица ЕУ.

        „Застрашујуће је са којом надменошћу Свобода једном читавом региону жели да наметне свој лични став. Његов интервју босанском листу у РС је негативно примљен и још једном је оптеретио односе Аустрије са Србијом и РС“, поручио је Хибнер у саопштењу.

        Он је истакао да му је јасно да политичка воља становништва, овај пут РС, не значи ништа номенклатури ЕУ, те да је доказ примене политике дуплих стандарда на Балкану према Србима, то што Свобода подржава неуспешно дводеценијско деловање високог представника.

        Хибнер је рекао да Брисел инсистира на својим грешкама и указује да велика већина конститутивног народа – Срба - негира сарадњу у заједничкој држави и захтева независност или спајање са матицом.

        „Готово 20 година међународног притиска, економске уцене и покушаја преваспитавања свести нису ништа променили на том плану. Признавање грешке, напуштање погрешних путева, потрага за новим решењима или пак узимање у обзир воље грађана очигледно је за ЕУ нешто потпуно незамисиво“, закључио је он.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари