На помолу и нова измена правила у ватерполу

СВЕ У ЦИЉУ БРЖЕ, ЗАНИМЉИВИЈЕ, КРАЋЕ ИГРЕ ПРИСТУПАЧНИЈЕ ГЛЕДАОЦИМА НА БАЗЕНУ И ПОРЕД ЕКРАНА

        Генерални секретар Асоцијације, некадашњи југословенски репрезентативац Драган Јовановић је изузетно задовољан тродневним скупом.

        - Размена мишљења по свим сегментима, одлична атмосфера, FINA се окренула ватерполо. До недавно је гро средстава био ван нашег спорта а сада се ситуација мења.

        Наравно, љубитеље игре највише занима шта би то могло да се промени. Јовановић каже:

        - За очекивати је да комплетан пакет буде примењен тек за СП 2021. До тада ће бити велики број тестирања. За неке неће бити проблем да одмах буду у игри, за друге треба време, статистике, анализе. Такође треба видети колико ће се нова правила допуњавати између себе и како ће функционисати са старим. Такође неке промене су само назначене, тек предстоји јасна дефиниција. Рачунамо да до краја маја то урадимо.

        Предлози ће бити тестирани на званичним јуниорским такмичењима овог лета у Сомбатељу и Београду, као и Светском купу у Берлину мушкарци и Русији за жене и још једном турниру у октобру.

        После тога би Технички ватерполо комитет своје мишљење припремио за FINA конгрес у новембру.

        - Ми смо се у Барселони прошле године изјаснили за промене али не реда ради. Одмах смо одбацили смањење броја играча у води (са 6 на 5), мању лопту док је о краћем терену било дискусије али за сада без промене.

        Радна група је припремила шест циљева и свако правило мора да буде у функцији бар једног циља.

        Они се односе: на побољшање стила и брзине игре, смањење неискоришћеног времена у игри, омогућавање да судија мање утиче на игру, на обезбеђење сигурности играча и његових квалитета, смањења тешких контаката и омогућавање посматрачима да лакше разуме игру.

        Јовановић је затим навео најзначајније предлоге промена.

        - Сваки прекршај је лична грешка! Има их три. Видели смо да је на утакмицама у 2006. број судијских одлука био 120, далеко, далеко више него у фудбалу, финалу NBA, хокеју на леду. Очекујемо потпуно другачију игру, јер максималан број фаулова би требало да буде дупло мањи а самим тим игра занимљивија и бржа.

        Други радикалан предлог?

        - Лимитирало би се време које би центар или неки други нападач могао да проведе испред гола. Слично као три секунде у кошарци. Ово правило тражи тачно појашњење.

        Треће?

        - Голман може да пређе половину терена, да учествује у нападу. Треба да видимо да ли може да га замени играч, лично сам за то.

        Четврто?

        - Одложено искључење се већ примењује али није на папиру. Дакле када играч под фаулом настави акцију треба га пустити да је заврши а не прекидати је доношењем одлуке о избачају и практично казнити нападача.

        Идемо даље?

        - Играч из корнера и аута може да шутира на гол, може сам себи да дода и да шутира. Тиме спречавамо губљење време, досаду у игри јер ће одбрана морати да одреди свог играча за ватерполисту који има лопту.

        Помера се линија пенала?

        - Да, са пет би требало на шест метара, као и шут после фаула. Закључили смо да се 80 посто напада своди на игру на центра и на шут са пет метара. Сада би добили више простора, могућност упливавања али треба видети анализе посебно када су у питању контрафулови.

        Камере и видео би имали већу улогу ?

        - Могла би одлука о бруталитију да се донесе и после утакмице, мада сматрам да би судије, делегати и тренери могли спорни детаљ да виде чим посумњају. Била је идеја да тренери добију право на челенџ али од тога за сада нема ништа. Слушалице би судије и делегати такође користили.

        Тајм-аути и време одмора ?

        - Било је расправа али ми се чини три тајм аута и три минута одмора измећу друге и треће четвртине, уместо четири тајм аута и пет минута паузе.

        Шта је било са досуђеним прекршајем ?

        - Биће изведен тамо где је лопта а не где је прекршај направљен. Такође у дуелу бека и центра неће бити искључења ако се прекршај направи у дуелу без лопте. Биће само лична а то исто има тежину.

        Има ли предлога промена око времена за искључење и трајање напада?

        - Искључење је и даље 20 секунди али ако се искључење догоди у времену за напад које је испод 20 секунди онда је толико времена за екипу да проба да реализује играча више. Такође после корнера напад више није 30 него 20, као и код брзе промене поседа, напад би уместо 30 по новом био 20 секунди.

        Још нешто?

        - Рецимо могућност летећих измена на својој половини терена, то правило треба да се дефинише. Такође код прекршаја одакле може ударац на гол судија мора да покаже да ли је то могуће или не а не да играч постигне гол а судија га поништи.

        Укупан утисак?

        - Идемо напред али постепено. Све у циљу брже, занимљивије, краће игре која ће бити приступачнија и гледаоцима на базену и поред ТВ екрана.

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари