Књига „Живот у Јапану" за све радознале - Земља излазећег Сунца има и опело за душе ствари

ПРВО ПОГЛАВЉЕ ПОСВЕЋЕНО КИМОНУ, А ДРУГО - МИНИЈАТУРНОМ ДРВЕТУ „БОНСАИ“

* Иља Мусулин је српски јапанолог и стручњак за теорије религије настањен у Токију. Током четврт века живота у Земљи излазећег сунца радио је као преводилац у спортским клубовима, тв станицама и судовима. Предавао је на десет јапанских универзитета и извештавао за Танјуг и РТС

* У књизи постоје три озбиљна додатка: „Хроника“ , „Технологија " и „Историја" у првом су текстови који обухватају: Корона криминала, Руски рулет на друмовима, Еутаназија из хуманих разлога, Интернет као алат и приручник за убиства, Како случај најпознатијег светског бегунца штети Јапану, Највећа мистерија у историји јапанског криминала...

_______________________________________________________

           „ЖИВОТ у Јапану“ је штиво које сваку радозналу и интелектуално живу особу може инспирисати на размишљање о култури и животу уопште.  

            Иља Мусулин је српски јапанолог и стручњак за теорије религије настањен у Токију. Током четврт века живота у Земљи излазећег сунца радио је као преводилац у спортским клубовима, тв станицама и судовима. Предавао је на десет јапанских универзитета и извештавао за Танјуг и РТС.

           Аутор је написао више стотина чланака о политици, економији, друштву и култури Јапана и других земаља Источне Азије од којих је значајан део објављен у четири књиге.

           Књига "Живот у Јапану"  на интересантан и приступачан али истовремено дубок и мисаон начин говори о култури свакодневног живота и друштвеним проблемима у Јапану.

           Нудећи обиље података и објашњења, књига анализира у свету познате културне обрасце и уметничке форме попут кимона и бонсаија, али и представља релативно непознате јапанске обичаје и феномене.

           Међу њих се убрајају: опело за душе ствари, вера у магијску моћ речи.

           Књига стоји сама за себе, али пружа нарочито детаљну и потпуну информацију у комбинацији са ранијим делима истог аутора: „Јапан изнутра" , „Фасцинантни Јапан" и „Књига о Јапану."

           Прво поглавље књиге посвећено је јапанској традиционалној одећи кимону, свили која приповеда о жени и људским надама.

           Следеће поглавље посвећено је минијатурном дрвету "Бонсаи" које сматрају отелотворењем истине, о природи и животу и тесту људског карактера.

           Следеће поглавље доноси бројне и богате обичаје поводом новогодишњих празника у Јапану.

           Први дан Нове године испоручују између 2-2,5 милијарди честитки. У Јапану је неизоставан израз доброг васпитања и пристојности упутити својој родбини и свим другим пријатељима новогодишњу картицу са лепим жељама.

           Због тога многи Јапанци пишу десетине па и стотине честитки сваке године.

           Првих дана у години, у Јапану се у кругу породице једе специјално јело направљено за ту прилику "Осећи" који садржи мноштво састојака. 

           У књизи „Живот у Јапану" постоје три озбиљна додатка: „Хроника“ , „Технологија " и „Историја" у првом су текстови који обухватају: Корона криминала, Руски рулет на друмовима, Еутаназија из хуманих разлога, Интернет као алат и приручник за убиства, Како случај најпознатијег светског бегунца штети Јапану, Највећа мистерија у историји јапанског криминала...

           У додатку Технологија описана су најбоља техничка достигнућа Јапана: „Јапанска сонда испунила задатак у истраживању порекла Сунчевог система, самопослуге без продаваца..."

           Последњи додатак је посвећен историји јапанских ратова током деветнаестог и двадесетог века. 

           На крају књиге њен аутор је описао најтежу авионску несрећу на свету која се десила у Јапану у којој је живот изгубило 520 људи.

           Вера Кондев

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари