На сајму представљена Кустуричина књига „Кад мртве душе марширају“

РЕДИТЕЉ НА ПРОМОЦИЈИ НАГЛАСИО: НЕМА СТВАРИ У ДАВОСУ КОЈА НИЈЕ НАЈАВЉИВАНА У ХОЛИВУДУ

* Емир КУСТУРИЦА: Налазимо се на крају хуманизма и почетку трансхуманизма... Имамо несрећу да ће ускоро моћи да нам ставе у уста оно што нисмо ни помислили... Ови који долазе, пријете нам, не само укидањем кромпира, лука и парадајза, него нас компостирају. Америчка фирма која врши компостирање не чека да човјек испусти душу, него га стављају у поступак сушења и мљевења, и постајемо добро ђубриште за врт

* Мило ЛОМПАР: Улазимо у нову дефиницију људскости, где је негативни јунак директно Клаус Шваб", а Кустурица открива да они који су против тога често припадају истом систему, попут милијардера Илона Маска

__________________________________________________________

       РЕДИТЕЉ Емир Кустурица представио је данас своју нову књигу "Кад мртве душе марширају" на Међународном београдском сајму књига, за коју је рекао да представља збир његових реакција на време у коме живимо.

       У сајамској сали "Иво Андрић", Кустурица је рекао да је књигу написао јер се, између осталог, крајње наљутио на једну фразу у филозофском кругу у Сједињеним Државама да људи живе вечну садашњост.

       Навео је да је та фраза постала нека врста религије и да постаје опасност "за сваког ко ради за идеју да се после смрти појављује душа и да наставља у било којој форми живот".

       Оценивши да се налазимо на крају хуманизма и почетку трансхуманизма, Кустурица је приметио да нема ствари на скупу у Давосу која није најављивана у Холивуду, па се тако у филму "Терминатор" стављају плочице под кожу, док у "Матриксу" постоји даљинско управљање.

       - Ови који долазе пријете нам, не само укидањем кромпира, лука и парадајза, него нас компостирају. Америчка фирма која врши компостирање не чека да човјек испусти душу, него га стављају у поступак сушења и мљевења, и постајемо добро ђубриште за врт - навео је редитељ.

       Кустурица је оценио да живимо у времену када "имамо несрећу да ће ускоро моћи да нам ставе у уста оно што нисмо ни помислили".

       - У сплету несрећа која нас окружују, написао сам ову књигу зато што је она на неки начин сурогат усмене књижевности. Некада се појављивала књига као нешто крајње опасно. Највећи стари писци, грчки и у Александрији, били су људи склони усменој књижевности - рекао је Кустурица.

       Подсетивши на идеју писца Хорхеа Луиса Борхеса о писаној књижевности као сурогату усмене, Кустурица је рекао да се у његовој књизи налази оно што је мање-више изговарао у свом јутјуб подкасту "Мој живот".

       Представник издавачке куће Катена мунди Бранимир Нешић је истакао да Кустурица у књизи трага за одговорима на питања међу којима су "гдје су данас уметност, слобода и људскост и да ли има спаса и наде за српски народ".

       Из Катене мунди су навели и да Кустурица поставља и питања како је капиталистичка похлепа створила технолошког монструма који прети човечанству, зашто се без Достојевског и Гогоља не може разумети рат Запада против Русије и да ли је холивудски филм већ појео своју публику.

       Професор Филолошког факултета Мило Ломпар је оценио да је "Кад мртве душе марширају" слободно писана, асоцијативно повезана, темпераментно интонирана књига, "која циља да открије нешто што се зове духовна ситуација времена".

       - Потом тежи да открије порекло садашње струкутре у којој се свет окреће у вртложењу које може само да се убрзава. Испод се осећа став аутора који настоји да сугерише одговор који би подразумевао једну врсту одбијања садашњег стања - навео је Ломпар.

       У првом нивоу књиге централна тема Кустуричиног размишљања је технолошка револуција и скуп у Давосу, а Ломпар додаје да Кустурица троши доста пажње да укаже на могућност технолошког управљања нашим животима, у смислу брисања памћења и структурирања свести.

       Улазимо у нову дефиницију људскости, "где је негативни јунак директно Клаус Шваб", а Кустурица открива да они који су против тога често припадају истом систему, попут милијардера Илона Маска.

       - То је привидни неспоразум унутар парадигме. Ово је свет у коме сукоби могу бити само унутар парадигме - истакао је професор.

       Према његовим речима, Кустурица се бави и радом тајних служби као битним генераторима садашњег кретања, где је негативни јунак шеф ЦИА Ален Далс, а у трећем слоју књиге пореди књиженвост и филм, где сматра да је филм запао у неку врсту тенхолошке учаурености.

       И сад се снимају изваредни филмови, али је право питање зашто су нестали из коридора видљивости? - рекао је Ломпар.

        (Танјуг)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари