Пред српским читаоцима нови роман Клер Хејвуд „Кћери Спарте“

КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАРИ НАВОДЕ ДА СЕ РАДИ О КЊИЗИ КОЈА ЈЕ УДАХНУЛА НОВИ ЖИВОТ ЛИЧНОСТИМА АНТИКЕ

* Најузбудљивији део приче је трагична судбина младе и лепе принцезе Ифигеније коју је њен отац одабрао да буде жртвована боговима да би променили правац ветра за повратак у Спарту након освајања Троје

_______________________________________________________

           КЛЕР Хејвуд је стручњак за антички свет и овог пута доноси читаоцима причу о спартанским принцезама, сестрама Хелен и Клитемнестри које су кључни актери у пропасти Троје.

           Хејвудова је у средишту своје верзије "Илијаде", како је написала свој први роман, избегла да следи Хомерову верзију, јер јој је била намера да посвети сву пажњу женама у збивањима у Троји.

           Хелена је била најчувенија девојка у Грчкој и по Хејвудовој причи њен отац, краљ Спарте, организовао је такмичење у неколико дисциплина да би одабрао достојног младожењу за своју млађу ћерку.

           Старија Клитемнестра се већ се удала за Агамемнона који је за свога брата Менелаја испросио Хелену.

           Оба принца су била кандидати за следећег краља Троје а њихове жене и спартанске принцезе имале су своје палате у богатој Троји.

           Док Грчка наводно са хиљаду бродова чека да се нађе прилика да освоји Троју међу принцезама се одвија раскошан живот. Од њих, њихови мужеви, само очекују да им роде што више деце, пре свега дечаке.

           Међу дворанима је и Парис који се заљубљује у Хелену која му узвраћа осећања, али они их скривају.

           Најузбудљивији део приче је трагична судбина младе и лепе принцезе Ифигеније коју је њен отац одабрао да буде жртвована боговима да би променили правац ветра за повратак у Спарту.

           Клитменстра покушава све што је у њеној моћи да спасе ћерку патњи и да не буде убијена и принета на жртву. То су веома потресни делови романа.

           И критичар "Ентертејмент мансли" препоручује роман  Клер Хејвуд "Кћери Спарте“, наводећи да је то књига која је "удахнула нови живот двема важним личностима античке културе и дочарала богат и буран унутрашњи свет жена на који гледамо само као симболе"

           "То је роман који ће интригирати и љубитеље грчке митологије и оне који су се са овом темом срели први пут. Прича  у којој ћете уживати од прве до последње странице".

           Вера Кондев

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари