ЕРДОГАН: Руске радарске компоненте биле су упућене министарству одбране Сирије

ТУРСКИ ПРЕМИЈЕР И ДАЉЕ ТВРДИ ДА ЈЕ СИРИЈСКИ ПУТНИЧКИ АВИОН ПРЕВОЗИО „ВОЈНИ ТЕРЕТ”

         СИРИЈСКИ авиона који је летео из Москве у Дамаск превозио је `компоненте за радарски систем предвиђен за војну намену` - изјавио је турски премијер Реџеп Тајип Ердоган.

         „Опрему коју су две стране слале једна другој и која је доспела у наше руке, треба сматрати војном опремом. У сваком случају, компоненте за радаре такође се користе у војне сврхе” - нагласио је Ердоган.

         Турска је одузела терет након прегледа принудно спуштеног авиона на аеродром у Анкари. Ердоган је одмах потом оптужио Русију да испоручује војну опрему Дамаску и истакао да је на основу документације утврђено да је прималац опреме - Министарство одбране Сирије.

         Путинички авион Аirbus А 320 сиријске компаније „Сирија аирланс” превозио је робу руске фирме „Конструкторское бјуро приборостроенија” (КБП) која послује у саставу државне корпорације „Роснанотехнологије”. У 12 сандука били су радиотехнички елементи који, како тврди руска страна, не припадају производима искључиво војне намене.

         Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је:

         „Желимо да се зна да ми немамо никакве тајне. Ми смо ситуацију разјаснили: у сиријском никако није могло бити и није било никаквог оружја. Тамо се налазила електротехничка опрема за радаре која има двоструку намену и није забрањена ни једном међународном конвенцијом”.

         Сирија је после принудног приземљења њеног авиона и одузимања терета забранила Турској цивилне летове преко своје територије. Турски одговор на ову сиријску одлуку био је реципрочан.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари