Додик: Браним Српску и Дејтон, не бојим се америчких претњи иако би људи попут Ескобара нешто покушали

ШОЛЕ И ЕСКОБАР У СЕНАТУ САД ГДЕ СЕ ГОВОРИЛО И ДА КОСМЕТСКИ СРБИ НЕ ТРЕБА ДА ГЛЕДАЈУ КА БЕОГРАДУ

Дерек Шоле и Габријел Ескобар

* Габријел ЕСКОБАР, специјални представник САД за Западни Балкан: „Дубоко смо узнемирени упорним антидемократским и сецесионистичким потезима председника Републике Српске Милорада Додика. У сарадњи са партнерима из ЕУ покушаћемо да одвратимо Додика од реторике подела и да му ограничимо средства за такву праксу“

* Предсједник РС Милорад ДОДИК: Република Српска не урушава Дејтон, напротив - једино га се она придржава док у тумачењу Дејтона појединих амбасадора, па био он и амерички, БиХ не може опстати. Пре неколико месеци, можда пре непуну година дана, покушавали су, а чак смо их отркрили, да предузму неке активности привођења, хапшења. У мозговима људи попут Ескобара то је могуће, али њихов је проблем шта ће да учине

* Председник Народне скупштине РС Ненад СТЕВАНДИЋ: Американци оптужују Српску за кршење Дејтона а једино га се она придржава. Покушај да издвоје Додика и ставе га као кривца је само алиби за нескривену србфобну политику и покушај отимања српском народу институција и надлежности које сви други народи одавно имају

______________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да се не боји америчких пријетњи и да ће наставити да поштује Дејтонски споразум. То очекује и од америчких диипломата Дерека Шолеа и Габријела Ескобара, који су пред Одбором за спољну политику америчког Сената оптужили Додика и Републику Српску за сецесионизам.

         Пред Сенатом се поново могло чути да регион зависи од руских енергената, да је тзв. Косово независна држава и да Срби са Космета не треба да гледају ка Београду.

         Посматрано из Вашингтона, главне препреке стабилности Западног Балкана су нерешени односи Србије и тзв. Косова као и ровита ситуација у БиХ. Дејтон је успоставио мир, али је угрожен оштром националном реториком српских, бошњачких и хрватских политичара. Ипак, Американци главну пријетњу за, како кажу, евроатлантски пут виде у Републици Српској и Милораду Додику.

         - Дубоко смо узнемирени упорним антидемократским и сецесионистичким потезима председника Републике Српске Милорада Додика. У сарадњи са партнерима из ЕУ покушаћемо да одвратимо Додика од реторике подела и да му ограничимо средства за такву праксу - рекао је Габријел Ескобар, специјални представник САД за Западни Балкан.

         Дерек Шоле, специјални представник америчког Стејт департмента, рекао је "да ће бити последица за оне који угрожавају Дејтонски мировни споразум у БиХ".

         Додик каже да су ово озбиљне претње изречене пред америчким Сенатом. Додик је одбацио оптужбе да Република Српска урушава Дејтон, напротив једино га се она придржава док у тумачењу Дејтона појединих амбасадора, па био он и амерички, БиХ не може опстати.

         - Пре неколико месеци, можда пре непуну година дана, покушавали су, а чак смо их отркрили, да предузму неке активности привођења, хапшења. У мозговима тих људи, попут Ескобара, то је могуће, али њихов је проблем шта ће да учине - каже Додик.

         Шоле, амерички службеник који је каријеру изградио на разбијању бивше Југославије, можда и неопрезно на саслушању у Америчком конгресу рекао је да је Западни Балкан за њега лично, а не државно питање.

         - За многе од нас то је лична ствар, јер су многи од нас укључени у та питања још од насилног разбијања Југославије 90-тих - рекао је Шоле.

         Парадокс је да САД оптужују Републику Српску за антиуставно деловање, иако се једина придржава Дејтонског споразума. Мада је функционалнија него други ентитет, Српска је на удару. Очито се кажњава због своје неутралне политике, каже председник Народне скупштине Ненад Стевандић.

         - Покушај да издвоје Додика и ставе га као кривца је само алиби за нескривену србфобну политику и покушај отимања српском народу институција и надлежности које сви други народи одавно имају - истиче Стевандић.

         Република Српска остаје при ставу да нема сарадње са америчком и британском амбасадом у БиХ док сусрети и контакти са званичницима тих држава нису спорни.

          https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=513439


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари