Додик: Брисел спреман да подели БиХ – немам ништа против

БРИСЕЛ УСЛОВЉАВА ДЕБЛОКАДУ 600 МИЛИОНА ЕВРА ЗА КОРИДОР „ПЕТ-ЦЕ“ КРОЗ РС РЕШАВАЊЕМ КРИЗЕ У БиХ

* Српски члан Предсседништва БиХ Милорад ДОДИК: „Зашто нису блокирали од Сарајева према Плочама, јер тамо нема Владе већ четири године и тамо је криза невиђених размера зато што Бошњаци и Хрвати никако не могу заједно? Нису решили ништа, па ни питање Изборног закона и нису им блокирали средства. То говори о томе да су они спремни да поделе БиХ“

* Објаснио је: „Српска ужурбано ради на томе да са једном кинеском компанијом договори да Коридор „Пет це“ од Добоја до Вукосавља буде дат у концесију и то ће  бити и урађено. Имамо три кинеске компаније које су заинтересоване за тај посао и ми ћемо бирати најбољи оквир и то је боље него да добијемо кредите од Европске комисије и да нас онда условљавају“

________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик сматра да је Европска комисија спремна да подели БиХ и да то показује условљавањем деблокаде 600 милиона евра за изградњу дела Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску решавањем политичке кризе у БиХ.

       - Зашто нису блокирали од Сарајева према Плочама, јер тамо нема Владе већ четири године и тамо је криза невиђених размера зато што Бошњаци и Хрвати никако не могу заједно? Нису решили ништа, па ни питање Изборног закона и нису им блокирали средства. То говори о томе да су они спремни да подијеле БиХ и ја нема ништа против - рекао је Додик.

       Он је изјавио новинарима у Клашницама код Лакташа да Република Српска ужурбано ради на томе да са једном кинеском компанијом договори да Коридор „Пет це“ од Добоја до Вукосавља буде дат у концесију и да ће то бити и урађено.

       - Имамо три кинеске компаније које су заинтересоване за овај посао и ми ћемо бирати најбољи оквир и то је боље него да добијемо кредите од Европске комисије и да нас онда условљавају - рекао је Додик, одговарајући на питање новинара о наводима из Европске комисије да је у стању да деблокира 600 милиона евра за изградњу дела Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску ако се реши политичка криза у БиХ.

       Он је рекао да пакет Европске комисије садржи 700 милиона евра помоћи БиХ, што су већим делом кредитна средства, а само су Републици Српској лоцирали 35 милиона евра.

       Додик је рекао да у Председништву БиХ није дао сагласност за ову врсту програма, јер Република Српска у финансијском систему БиХ учествује са 35 одсто, истичући да ће Република Српска то прихватити када буде 35 одсто лоцираних кредита на простор Републике Српске из тог програма.

       - Овдје је реч о безобразлуку, јер они дају кредите оптерећене каматама и роковима за враћање, а онда политички условљавају - истакао је Додик.

       Он је рекао да Европска комисија измишља политичку кризу у Републици Српској, наводећи да је код њих политичка криза јер неколико десетина хиљада људи у Бечу излази на улице, а не у Републици Српској где људи излазе на митинге. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари