Додик: Инцко је забио последњи ексер у ковчег БиХ која после овога не може да функционише

„СРПСКА НЕ СМЕ ПОКЛЕКНУТИ ПРЕД ЊЕГОВОМ ОДЛУКОМ“ - НАРЕДНЕ НЕДЕЉЕ ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ НС РС

* „Одбацујемо Инцкову забрану негирања геноцида. Приморани смо да кренемо у дисолуцију. Позивам све политичке партије у Српској да делујемо јединствено, јер је ово питање Републике Српске и српског народа“

* Инцко није имао право да донесе овакву одлуку. Инцко њоме оживљава политичког мртваца званог `високи представник`. Прича се по кулоарима да је за ову одлуку добио два милиона евра

* „Геноцид  у Сребреници се није десио, то каже и Европска комисија!“

* „Савет безбедности УН није именовао високог представника за БиХ и та је функција престала да постоји

_________________________________________________

       РЕПУБЛИКА Српска одбацује одлуку којом је високи представник у БиХ Валентин Инцко, наметнуо допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

       На конференцији за новинаре у Бањалуци је да ће Српска дати институционални одговор и да ће већ наредне недеље бити сазвана седница Народне скупштине Републике Српске.

       - Сазваћемо седницу Народне скупштине Српске и донети одлуку. Приморани смо да кренемо у дисолуцију. Позивам све политичке партије у Српској да делујемо јединствено, јер је ово питање Републике Српске и српског народа - рекао је Додик и нагласио да Српска не сме поклекнути пред овом одлуком.

       Инцко, додао је, нема право да донесе овакву одлуку.

       - Све говори о томе да он нема право на ову одлуку, која је правно неутемељена  - поручио је Додик и додао да овим Инцко оживљава политичког мртваца званог `високи представник`.

       Додао је да је ово кључни тренутак да ли ћемо опстати као народ и подвукао да Срби ово никада неће да прихвате.

       - Ово је последњи ексер у ковчегу БиХ која не може после овога да функционише - рекао је Додик.

       Поновио је да нема дијалога.

       - Геноцид  у Сребреници се није десио, то каже и Европска комисија - нагласио је Додик.

       Додик тврди да се "прича по кулоарима да је Инцко за ову одлуку добио два милиона евра".

       Додик  је изјавио и да Савет безбедности УН није именовао високог представника за БиХ и да је та функција престала да постоји.

       "Синоћње гласање у Савету безбедности УН о процесу именовања новог високог представника за БиХ показује дубоку подељеност, не само унутар БиХ, већ први пут од успостављања Канцеларије високог представника (ОХР) и међу чланицама Савета безбедности", истакао је Додик.

       Српски члан Председништва рекао је да је резолуција коју су предложиле Руска Федерација и Кина одраз одговорности ових светских сила које су предлогом за укидање ОХР покушале да напокон дају суверенитет БиХ, пуну независност и државни кредибилитет, који очито не желе ни одређене политичке странке у БиХ, ни њихови налогодавци из међународне заједнице.

       "И на крају, заиста морам изнети одређену дозу ироније јер захтевом српске стране у БиХ да нови високи представник буде именован у складу са Дејтонским мировним споразумом, или још боље - да ОХР буде сасвим затворен и тиме домаћим политичарима наметне одговорност постизања компромиса дијалогом, Република Српска по ко зна који пут брани Дејтонски мировни споразум, брани легитимитет БиХ и њених институција и покушава да успостави суверенитет који тој истој БиХ отимају они који се лажно у њу заклињу", нагласио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари