Додик: Јасеновац је наше свето место и највећи подземни град који Срби имају

У ДОЊОЈ ГРАДИНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА У НДХ

* Милорад ДОДИК: Светим су га учинили наши мученици, њих 700.000 који су овде мучки убијени на 57 начина који су синоним за мучење - навео је Додик. Рекао је и да је овај град уздигнут на патњи и уздасима 700.000 страдалих од чега је 500.000 Срба

* Обележавању су присуствовали и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Владе Србије Милош Вучевић, председник привременог органа Града Београда Александар Шапић, председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије и други званичници

_________________________________________________________

          ЈАСЕНОВАЦ је највећи подземни град који Срби имају, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик на обележавању Дана сећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

          - Масовно су овдје убијали и зато су говорили да је ово логор у који су могли сви да стану - рекао је Додик.

          Он је у Доњој Градини навео да се сваке године окупљају на познатом месту, на ливадама поред реке те да је то, како каже довољно да знамо зашто смо овде на обележавању.

          - Знамо да је ово место свето. И да је постало свето јер су га учинили наши мученици, њих 700.000 који су овдје мучки убијени на 57 начина који су синоним за мучење - навео је Додик.

          Рекао је и да је овај град уздигнут на патњи и уздасима 700.000 страдалих од чега је 500.000 Срба.

          - Поново смо овде да се молимо за њихове душе. И да им кажемо да нисмо заборавили зло, и да знамо шта је Независна држава Хрватска. Да знамо за планове које су проводили или хтели и провели их. А то је да једну трећину побију, да једну трећину раселе и једну трећину покатоличе. У томе су успевали, нису прекидали.  - истакао је Додик.

          Навео је да су четири године усташког режима припремане годинама пре тога. И додао:

          - Српска и Србијa ће за ову генерацију урадити свето дело - изградњу у Доњој Градини монументалног споменика страдању српског народа, не само у Јасеновцу, већ свуда тамо где је Србима тешко доћи, где их ограничавају и онемогућавају им обележавања.

          У присуству званичника Републике Српске и Србије у Доњој Градини обележен је Дан сећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

           Обележавању су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Владе Србије Милош Вучевић, председник привременог органа Града Београда Александар Шапић, председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије и други званичници.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари