Додик најавио уредбу која ће Шмиту забранити улазак у Српску, ако уђе - биће задржан и протеран

УПОЗОРИО: ЧИМ ШМИТ НАМЕТНЕ „ЗАКОН О ИМОВИНИ“ – ТО ЈЕ ОДЛУКА О САМОСТАЛНОСТИ СРПСКЕ“

* „Шмит више неће добијати пратњу. Ако сазнамо да је ушао, биће избачен из Републике Српске. Од идуће седмице он неће моћи да уђе у Републику Српску. Ето, нека проба”

* Телевизији Федерације БиХ рекао: „Ако ми узимате имовину, зашто бих ја био са вама. Ја се не договарам око имовине. За мене је то завршено у Уставу”

* „И ми имамо неку силу. Наша сила је карактер. Нећете сломити наше карактер. Такозвани високи представник Кристијан Шмит од следеће седмице неће моћи ући у Републику Српску"

* Поводом изјаве посланика ПДП Игора Црнатка да поводом нових мера према Шмиту треба бити разуман и паметан јер је његово обезбеђење наоружано, председник Српске рекао: „Какав оштроуман човек је Црнадак, озбиљан интелектуалац. По његовом, полиција Српске је голорука, Британци су наоружани, а ми без оружја“

_____________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће високом представнику у БиХ Кристијану Шмиту од следеће седмице бити забрањен улазак у РС.

         „Шмит више неће добијати пратњу. Ако сазнамо да је ушао, биће избачен из Републике Српске. Од идуће седмице он неће моћи да уђе у Републику Српску. Ето, нека проба”, рекао је Додик у интервјуу за Телевизију Федерације БиХ.

         Навео је да је Шмит, коме Српска оспорава легитимитет јер његово именовање није потврдио Савет безбедности УН, дошао у БиХ „да би развластио Републику Српску”.

         Додик је казао и да је „онога тренутка када Шмит наметне закон о имовини, донета и одлука о самосталности Републике Српске”.

         „Ако ми узимате имовину, зашто бих ја био са вама. Ја се не договарам око имовине. За мене је то завршено у Уставу”, навео је Додик.

         Он је поновио захтев за одлазак страних судија из Суда БиХ, наводећи да је Тужилаштво БиХ против њега подигло оптужницу „зато што неће да поштује закон странца (Шмита) који је наметнуо да је кажњиво не поштовати њега (Шмита)”.

         „Отићи ћу на суд, нећете ме затворити и ако ме пресудите”, рекао је Додик.

         Поводом изјаве посланика ПДП-а Игора Црнатка да поводом нових мера према Шмиту треба бити разуман и паметан јер је његово обезбеђење наоружано, председник Српске је рекао:

         „Па да, Полиција Српске је голорука. Британци су наоружани, а ми без оружја“.

         Још је додао: „Какав оштроуман човек је Црнадак, озбиљан интелектуалац. По његовом, полиција Српске је голорука, Британци су наоружани, а ми без оружја“.

         Додик је прецизирао да ће уредба која се пише омогућити да се Кристијан Шмит, којег не Република Српска не признаје за високог представника, задржи и протера из Републике Српске.

         Навео је да ће Шмит када буде у транзиту "добијати пратњу да што пре прође":

         "Ако дође на неки састанак у Републици Српској биће избачен. Не можемо ми то знати али полицијске станице ће имати задатак да чим сазнају да се та белосветска лопурда нашла у Републици Српској, да организују јединице и да га избаце одатле. То ће се десити".

         Поновио је да Шмита није именовао Савет безбедности, уз опаску:

         „Као, то није важно јер сила стоји иза њега. И ми имамо неку силу. Наша сила је карактер. Нећете сломити наше карактер. Такозвани високи представник Кристијан Шмит од следеће седмице неће моћи ући у Републику Српску".

         Додик је истакао да је Шмит дошао у БиХ да развласти Републику Српску".

         „Зато што његови преци то 1941. године нису могли. Шта је Немачка? Имате ситуацију: Немачка одбацује подршку Републици Српској, а банка каже ми не прихватамо одлуке савезне владе и остајемо у том уговору. Ми то нећемо отказати, а ако они буду оспоравали уговор, ми ћемо их тужити. Они знају да ће изгубити", навео је Додик.

         Говорећи о страним судијама, истакао је да не одустаје од захтева за одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, а да на формирање вишег суда не пристаје.

         "Ви кажете оптуженичка клупа или оптужница тако апстрактно, занемарујете њену суштину. Оптужница је зато што ја нећу да поштујем закон странца који је наметнуо да је кажњиво не поштовати њега. То је суштина БиХ. То је доказ да је БиХ колонија, а ја нисам спреман да будем један од поданика колоније“.

         Поводом Шмитових наметања и оптужнице против себе, додатно је рекао:

         „Мислим да је то медвеђа услуга самој БиХ. Нека нико не сумња да ће се пружити снажан отпор настојању да неизабрани странац дође и наметне закон да би штитио себе. И да се то сматра реформом и напретком у БиХ, а да они који бране БиХ сматрају да је то добродошло. Негде постоји апсурд, или сам ја апсурд, или је Шмит апсурд, или су они који бране БиХ апсурд. Ја је не нападам, ја само покушавам од БиХ направити успешну договорну заједницу. Не успевам у томе, па постављам себи питање: зашто да будем ту, ако је то неуспешно“.

         Додик сматра да "бошњачки политичари желе да путем странаца дођу до механизма за подређивање Републике Српске неком централистичком моделу који није могућ“.

         Црнадак је поводом изјаве председника Српске да ће Шмиту бити забрањен улазак у РС, а ако некако уђе - да ће бити избачен, рекао:

         "Обезбеђење Кристијана Шмита је наоружано и ако ће се Додикова претња проводити постоји реална опасност од сукоба. Нећу давати никакав политички коментар, само ћу замолити сва наоружана службена лица у Републици Српској и све оне који руководе и наређују, да буду разумни и паметни".

          Црнадак се у Бањалуци састао са Уном Рајан, функционерком Министарства иностраних послова Велике Британије. Назвао ју је новим лидером „тима за БиХ у Министарству иностраних послова Велике Британије“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари