Додик: Нема систематског терорисања повратника у Српску, али га има над Србима повратницима у ФБиХ

ПРЕДСЕДНИК РС: НИКШИЋ ЈЕ ИЗМИСЛИО СИСТЕМАТСКО ТЕРОРИСАЊЕ БОШЊАКА ПОВРАТНИКА У СРПСКУ

Козарац

* Навео је да нико не спори да постоје одређени инциденти, али истиче да их је Република Српска све решила и починиоце привела правди, осим у Вишеграду где је претучена једна породица и на којем органи Српске раде

* „Имајући у виду да ценим Никшића и његову објективност, веома сам изненађен да је доставио овако једно писмо пуно кривице на саму Републику Српску, а само једним делом говори да тога има и у ФБиХ. Када би се упоредило, видело би се да постоји у ФБиХ све оно што је покушао да припише Српској“

* Нагласио да у ФБиХ од 542.897 предратних Срба данас живи само пет процената, да је готово исти број Бошњака живио у Српској а вратило се готово 40 одсто, бар према попису, док је обновљено више од 90 одсто објеката. То је доказ како се власт Српске односи према том питању. У ФБиХ је било 785 већинских српских насеља, а готово су сва спаљена, бележи се неки мали повратак у око сто насеља и села, али у тим селима нема струје

________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИКк Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је тврдња федералног премијера Нермина Никшића да се у Српској ради о "систематском терорисању повратника" измишљена да би се подигле тензије.

          Додик је рекао да Нермин Никшић на политикантски начин покушава да једну осетљиву тему попут напада на повратнике у Гацку стави на терет Српској, истакавши да су неприхватљиве квалификације да је реч о "систематском терорисању повратника".

          - Тврдња о некаквом систематском терорисању је измишљена како би се тензије подигле. Не могу да верујем да је на овај начин одлучио да усложњену ситуацију још више усложни - изјавио је Додик.

          Навео је да нико не спори да постоје одређени инциденти, али истиче да их је Република Српска све решила и починиоце привела правди, осим у Вишеграду где је претучена једна породица и на којем органи Српске раде.

          Председник Републике је истакао да жели да се Бошњаци који живе у Републици Српској осећају потпуно сигурно.

          - У Српској су откривени сви напади на повратнике и чинимо све да обезбедимо стабилно и безбедно окружење. Сви они који почине било какав акт према људима друге вере и нације или из било ког мотива треба да одговарају на најстрожи начин - истакао је Додик.

          Он је навео да је полиција Републике Српске учинила све да се обезбеди таква сигурност, а да је питање шта се дешава у правосуђу за Никшића и његове људе који су спремни да прихвате да овакво правосуђе функционше у БиХ.

          - Имајући у виду да ценим Никшића и његову објективност веома сам изненађен да је доставио овако једно писмо пуно кривице на саму Републику Српску, а само једним делом говори да тога има и у ФБиХ. Када би се упоредило, видело би се да постоји у ФБиХ све оно што је покушао да припише Српској - рекао је Додик.

          Он је напоменуо да у ФБиХ од 542.897 предратних Срба данас живи само пет процената, а да је готово исти број Бошњака живио у Српској и вратило се готово 40 одсто, бар према попису, док је обновљено више од 90 одсто објеката.

          - То је доказ како се власт Српске односи према том питању. У ФБиХ је било 785 већинских српских насеља, а готово су сва спаљена, бележи се неки мали повратак у око сто насеља и села, у тим селима нема струје - рекао је Додик и додао да се најбоље види на подручју Зенице где је готово 14 српских села спаљено и ту готово нема повратка.

          Он је напоменуо да у обновљеним насељима у Српској нема становника, јер су то они који су отишли пре рата у западну Европу, а онда су се пријављивали као оштећени и добили обнову, што се најбоље може видети у Козарцу.

          - Неприхватљиве су квалификације да се ради о систематском терорисању повратника у Републику Српску, мислим да се ради о систематском терорисању повратника у ФБиХ - истакао је Додик.

          Покушати Српској приписати тако нешто, Додик каже да се може само из покварених политичких намера које је очигледно Никшић показао на овом примеру, јер да је хтео да буде објективан онда је требало да напише шта се дешава у ФБиХ.

          Додик је указао да Никшић говори да изјаве које дају политичари подгревају нетрпељивости, очигледно мислећи да само то станује у Српској, а њихова политика наметања БиХ није подгревање нетрпељивости.

          - Покушаји да се Српској одузму многе надлежности или да се натера на прихватање унитарног концепта БиХ, то није подгревање нетрпељивости - упитао је Додик.

          Према његовим речима, у ФБиХ никада неће моћи да објасне чињеницу да је у Српској у оквиру геодетске управе потрошено више од 20 милиона КМ за покушај да се дође до сваког Бошњака који је ту живео и који се води у евиденцији да располаже или има право на земљиште, јер тога у другом ентитету нема.

          Упитао је колико је српских породица којима су одузели имовину у ФБиХ на сраман начин и зато "нека је срамота Никшића када говори о таквим стварима".

          Додик је упитао шта је са земљом у насељу Липа одузетом Србима да се прави избеглички камп, шта је са убиством жене на Озрену, шта је са претученим људима на Озрену, шта је са многим другим деловима, па и Мостаром где се дешава исто тако насиље над Србима.

          - Једини догађај који су открили, а то је зато што су сами себе снимали, је паљење заставе на Дан Републике Српске у Зеници и покушали су да то камуфлирају неким подношењем кривичних пријава - подсетио је Додик.

          Зачуђен је, истиче, да се Никшић одлучио на један памлет реагујући на догађај у Гацку на којем полиција ради, те указао да је објекат био изолован, без присуства становништва и да ће тешко бити утврдити.

          Он је рекао да је оваквим поступањем Никшић значајно затворио врата могућем дијалогу о многим другим питањима, јер се показало да је управо он политички и етнички мотивисан када такве ствари тврди.

          Додик је навео да се у случају Гацка, ако је урађено из етнички мотивисаних разлога, мора пронаћи починилац и бити кажњен, али сматра да не треба да се прејудицира док све не буде завршено.

          - Никшић је убрзао и оптужио Републику Српску на најцрњи могући начин, жао ми је што је то урадио, мислим да смо имали до сада несумњиво добар дијалог на свим питањима - рекао је Додик.

          Не може, нагласио је, да прихвати да се тако нешто припише Српској што не стоји у тешком изазовном тренутку у којем Никшић није рекао ни речи да се читав српски народ покушава сатанозовати, већ прихвата ујдурму која се диже у УН.

          - Приписати Републици Српској систематско терорисање превазилази сваку врсту не само објективног приступа већ нас доводи у питање да видимо на који начин се поступа и шта се жели са тим урадити - истакао је Додик.

          Додик је позвао полицију Републике Српске да појача мере сигурности у насељима где живе повратници Бошњаци или они који су ту живели њихове сигурности и да се сваки напад се ригорозно кажњава.

           - Зато би можда било добро да се за такве нападе промени закон у Републици Српској и то ћу предложити да се уведу ригорозније казне за таква дела, поготово она која су мотивисана на етничкој основи. Ми ћемо то урадити и ми ћемо показати да то можемо - закључио је Додик.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари