Додик: Пресуда у случају „Ковачевић“ разара БиХ - предложићу Народној скупштини да је одбаци

„ТА ОДЛУКА ЈЕ ПРАВНО НЕДОПУСТИВА – ПРЕДЛОЖИЋЕМО И ОРГАНИМА БиХ ДА ЈЕ ОДБАЦЕ“

* Председник РС упозорио: „БиХ не може да опстане као земља заснована на грађанском принципу. То није могла ни Југославија, ниједна земља на овим просторима, то данас не може ни Белгија ни Швајцарска“

_________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће иницирати одржавање седнице Народне скупштине Српске у што скорије време на којој би било предложено одбацивање одлуке Европског суда за људска права у случају "Ковачевић".

          Додик је рекао да Република Српска није изненађена пресудом Европског суда.

          - Предложићу да НСРС одбаци као неприхватљиве препоруке овог суда као чин волунтаризма и идеалистичког приступа уређењу земље, као ново постављање немогућих услова БиХ. Ово је правно недопустива и политички спекулантска одлука, системски разарајућа за БиХ. Предлажем да НСРС предложи органима БиХ да одбаце овакву одлуку као ништавну и то ћемо учинити, што се тиче нас, одмах на сједници Дома народа ПС БиХ - истакао је Додик.

          Додик је истакао да је циљ пресуде Европског суда обрачун са конститутивношћу народа и одбацивање и урушавање елемената Дејтонског споразума и Устава као Анекса 4 тог споразума, који је основни конститутивни акт.

          Додик је рекао да пресуда додатно уноси проблеме у БиХ, али да се више ради о препоруци него обавезујућој одлуци.

          - Ствари које подривају БиХ допринеле су таквом нечему. Мислим да нису ни свесни да БиХ чине већи проблем на европском путу и заустављају је у процесима везаним за могућности развоја - истакао је председник Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци.

          Додик је рекао да пресуда излази изван оквира Европске конвенције и трајно дели БиХ.

           - БиХ не може да опстане као земља заснована на грађанском принципу. То није могла ни Југославија, ниједна земља на овим просторима, то данас не може ни Белгија ни Швајцарска - рекао је он.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари