Додик: Шмит и Калај за нас су исто, „имовина БиХ“ је измишљотина Шмита и Марфија

„ИСТРАЖУЈЕМО КО ЈЕ У САРАЈЕВУ ДАО ШМИТУ ДИПЛОМАТСКУ АКРЕДИТАЦИЈУ – НЕКО ЋЕ КРИВИЧНО ОДГОВАРАТИ“

Кристијан Шмит - довели га да прави зло Србима

* Председник РС Милорад ДОДИК: Имам сазнања да се води истрага и у Немачкој, а то све говори да неко мора одговара, а пре свега, да се утврди одговорност локалних људи. Ово је пре свега крах за БиХ, њен систем и њене институције, да се на бази лажне приче о томе да је именован, Кристијану Шмиту издају било какви папири за боравак

* „Сви формални пропусти од стране Бошњака у Сарајеву искључиво су у вези са тим да дође странац који ће направити зло Србима. Зашто би Срби живели у таквој БиХ? Наш приступ је: дајте нам уставну БиХ, није проблем, у овој БиХ нећемо да будемо, отићи ћемо из ње, будите сигурни, шта год било, заустављали ви Милорада Додика, не заустављали, кривично га гањали, покушали га затворити. Све што будете урадили неће спречити снагу овог народа који неће да живи потлачен. Нећете нам отети имовину, не можете је отети, то је наше“

____________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се утврђује на основу чега је Кристијану Шмиту, који није именован у Савету безбедности УН на место високог представника, издата дипломатска акредитација у Министарству спољних послова у Савету министара.

         - Трагамо за одговорним лицима у ОХР-у, која су такав захтев упутили МИП-у, као и за онима који су у Министарству спољних послова потписали захтев за издавање дипломатске акредитације. МИП то није проверавао, постоје лица која су одговорна, то ће сигурно морати сада да се зна - рекао је Додик за РТРС, наводећи да је реч о кривичној одговорности.

         Он је изјавио да има сазнања да се о томе води истрага и у Немачкој, а то све говори да неко мора одговара, а пре свега, да се утврди одговорност локалних људи.

         - Ово је пре свега крах за БиХ, њен систем и њене институције, да се на бази лажне приче о томе да је именован, Кристијану Шмиту издају било какви папири за боравак. Зато је и покренута та процедура да се то преиспита и утврди, треба коначно да се утврди одговорност локалних људи за све то - рекао је Додик.

         Додик је напоменуо да њему "пакују" зато што неће да поштује онога који управо на такав лажан, фалсификован начин, покушава себи да обезбеди ауторитет.

         Додао је да "све то говори у каквом је стању БиХ, да је она после 30 година у стању мрцварења".

         - Верујем, да су нас странци пустили у БиХ да се снађемо овде и покушамо да направимо могућу БиХ, да бисмо данас можда имали чак и узорну причу. Међутим, они овде праве експеримент, желе овде да сабију, да врате неке идеологије, односно реафирмишу неке приступе који су нама познати крајем претпрошлог и почетком прошлог века, оличене у настојањима да се од БиХ направи једна држава, једна нација, један језик, једна вера - поручио је Додик.

         Према његовим речима, стално такви попут Шмита из Немачке не дозвољавају да БиХ иде даље.

         - Према томе, сви ти формални пропусти од стране Бошњака у Сарајеву искључиво су у вези са тим да дође странац који ће направити зло Србима. У таквим условима не можете да живите овде. Зашто би Срби живели у таквој БиХ? Наш приступ је дајте нам уставну БиХ, није проблем, у овој БиХ нећемо да будемо, отићи ћемо из ње, будите сигурни, шта год било, заустављали ви Милорада Додика, не заустављали, кривично га гањали, покушали га затворити. Све што будете урадили неће спречити снагу овог народа који неће да живи потлачен. Нећете нам отети имовину, не можете је отети, то је наше, то је нешто што није спорно, то је измишљотина Шмита и америчког амбасадора Мајкла Марфија да сад имовина припада БиХ - поручио је Додик.

         Додик је истакао да се "тек у последњих годину дана о имовини прича на тај начин, док је свих ових година било јасно да имовина припада ентитетима јер је то и Устав рекао - да све оно што није дато БиХ изричито Уставом припада ентитетима".

          - Сад ми морамо да се боримо за нешто што је јасно, прецизно, а он дође фалсификован нама овде. Невероватно. Све су то глупости, 150 година нас пате и мрцваре са таквим будалаштинама. У чему је разлика између прављења босанске приче, Калаја и овога што Шмит сад жели да уради са имовином? Ни у чему. Шмит ни о чему не одлучује и нема никакве његове обавезујуће одлуке - рекао је Додик.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари