Додик: Шмиту ћу рећи да за Српску није релевантан без СБ УН, да можемо да се срећемо само у кафанама

„РЕЋИ ЋУ МУ И ДА СА ЊИМ НЕЋУ САРАЂИВАТИ НИ У ЈЕДНОМ СЕГМЕНТУ АКО ГА НЕ ПОТВРДИ СБ УН“

* Додатно нагласио: „Немам проблем да му то кажем и далеко оштрије, имајући у виду неповерење које ми имамо генерисано сталним присуством Германа, који су покушавали да моделирају овај простор

* „Република Српска нема ни једног промила разлога да верује високом представнику без обзира на то одакле долазио, а поготово кад долази из тог дела света. Тај део света је овде у два наврата, у Првом и Другом светском рату, нанео Србима непроцењиве губитке. Немачка је била и генератор распада бивше Југославије

____________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да има најаву да би 3. августа у Председништво БиХ требало да дође Кристијан Шмит, те да ће највероватније отићи на тај састанак и поручити му да за Републику Српску није релевантан.

       - Што се тиче његове улоге високог представника, коју су измислили, ако не буде потврде у Савету безбедности, не мислим да прихватим сарадњу са Шмитом у било ком сегменту - поручио је Додик.

       Додик је нагласио да је све друго што се покушава око овог питања неприхватљиво за Републику Српску, како је то одлучила и Народна скупштина.

       - Немам проблем да му то кажем и далеко оштрије, имајући у виду неповерење које ми имамо генерисано сталним присуством Германа, који су покушавали да моделирају овај простор - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Према његовим речима, Република Српска нема ни једног промила разлога да верује високом представнику без обзира на то одакле долазио, а поготово кад долази из тог дела света.

       - Тај дио света је овде у два наврата, у Првом и Другом светском рату, нанео Србима непроцењиве губитке. Немачка је била и генератор распада бивше Југославије, а сада се разоткривају догађаји, улога у вези са бомбардовањем и лажи њиховог тадашњег министра одбране, који је лагао немачку јавност и парламент о томе да се на стадиону у Приштини налази логор који праве Срби - подсетио је Додик.

       Према његовим речима, све су то биле спекулације и лажи, због који Срби морају бити веома директни и са становишта чињеница веома окрутни.

       - Немам ниједан разлог да то све не кажем ни сада, ни у очи Шмиту. Вероватно ћу отићи на тај састанак и то ће бити мој једини састанак с њим у институцијама. После можемо да се приватно срећемо у кафанама - напоменуо је Додик.

Да у Сребреници није било геноцида – утврдили

су светски стручњаци за геноцид и Холокауст

Извештај о Сребреници од јуче је доступан јавности на интернет страницама Комисије и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Извјештај комисије за Сребреницу указује да испред Сребренице не може да стоји реч геноцид, јер се он није догодио.

       Према Додиковим речима, то су утврдили стручњаци за Холокауст и геноцид, и то најеминентнији - из Немачке, САД, Израела, Италије, Јапана и Србије.

       - То је наша истина о томе. Ми прихватамо извештај, иако он није нимало лак за српску страну јер је тамо речено на који начин су неодговорни појединци починили злочине. Тамо се заиста десио злочин, али је исто тако пресуђено за то - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Према његовим речима, све и један Србин који је евидентиран да је имао улогу у Сребреници приведен је или Хашком суду или Суду БиХ.

       - У том погледу то је за нас завршена прича. Што се тиче описа догађаја, сматрамо да су релевантнији стручњаци који су о томе говорили него што су то биле политички мотивисане судије које су, прије него што је почео процес, донеле одлуку о томе шта би требало да се пресуди - нагласио је Додик.

       Он је напоменуо да је Извештај независне међународне комисије за страдање свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године веома јасан.

       - Сачинили су га међународни стручњаци у различитим областима, правници, патолози, филозофи, новинари и други који су били укључени. Ја им свима захваљујем - поновио је Додик.

       Додик је навео да они то нису морали, те да су радили уз минималне трошкове, као што су смештај и путовања.

       - Нису имали никакве друге накнаде, радили су као врсни професионалци, доказани у својим струкама - рекао је Додик.

       Извештај о Сребреници од јуче је доступан јавности на интернет страницама Комисије и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари