Додик: Свет треба да поштује нашу жељу да се одвојимо од БиХ

ИЗ ИНТЕРВЈУА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ИЗРАЕЛСКОМ ЛИСТУ „ЏЕРУЗАЛЕМ ПОСТ“

* „Имам веома добар однос са Путином. За разлику од других, не кријем то. Мислим да он је велики државник, који штити интересе своје земље и свог народа. Могу потврдити да није од оних који воле да повређују друге у циљу стварања хаоса у свету“

* Има их на Западу који су хистерични због веза између нас и Русије. Али, добијамо ништа са Запада. Русија је традиционали пријатељ Србима

* „Европа је главна жртва сукоба. Шта је Европа без руских ресурса? Нема више јефтиног руског гаса или других руских ресурса и европска економија се руши. И тако Европа губи на значају

______________________________________________________________________

          ГРАЂАНИ Крима су одлучили да буду дио Русије, то би требало будемо поштовано, баш као и наша жеља да се одвојимо од БиХ, рекао је и интервјуу за „Џерузалем пост“ предсeдник Републике Српске Милорад Додик.

          Навео је да је Запад дозволио референдум у Црној Гори, те подржао одлуку Приштине да се "отцепи" од Србије.

          - На Космету, већина у парламенту је била довољна да одлучи. Али када је народ Крима гласао на референдуму за прикључење Русији, Запад је рекао да је то погрешно. Зашто се западне силе мешају у наше послове? - истакао је Додик.

          Подсетио је да је Запад потпуно игнорисао речи руског председника Владимира Путина.

-           Видели смо шта се дешавало 2014. године у Украјини. Устанак екстремиста против легалног и демократски изабраног председника. Чак је Путин и тада покушао да спречи рат и дао сагланост на споразуме из Минска. Региони Донбаса би остали унутар Украјине, али са већим степеном аутономије - подсетио е Додик.

          Подсетио је да да су спонзори споразума били тадашња немачка канцеларка Ангела Меркел и бивши председник Француске Франсоа Оланд.

          - Запад никада није био озбиљан што се тиче споразума из Минска и намера му је била да се Украјини да време да се организује и да се придружи Западу - рекао је Додик.

          Истакао је да сада Запад омогућава Украјини да користи ракете и авионе за напад на Русију.

          - Ја се плашим ескалације, али се надам да ће мир завладати - рекао је Додик.

          Навео је да има веома добар однос са Путином.

          - За разлику од других, не кријем то. Мислим да он је велики државник, који штити интересе своје земље и свог народа. Могу потврдити да није од оних који воле да повређују друге у циљу стварања хаоса у свету. Има их на Западу који су хистерични због веза између нас и Русије. Али, добијамо ништа са Запада. Русија је традиционали пријатељ Србима - навео је Додик.

          Рекао је да је Европа главна жртва сукоба.

          - Шта је Европа без руских ресурса? Видимо одговор за ово данас. Нема више јефтиног руског гаса или других руских ресурса и европска економија се руши. И тако Европа губи на значају - рекао је Додик.

          Додик сматра да је амерички интерес да спречи приближавање Европе и Русије.

           - Са том везом, створила би озбиљну конкуренцију за САД - јасан је Додик.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари