Додик: Експанзију муслиманског национализма у БиХ подстиче Запад, доскора је то чинила и Хрватска

СДА ЈЕ НАЈЈАЧА СТРАНКА МУСЛИМАНА, А У СВОМ ПРОГРАМУ ИМА УКИДАЊЕ УСТАВНЕ СТРУКТУРЕ БиХ

* „Они желе мајоризацију, желе подредити хрватски и српски народ. Желе организацију БиХ која не уважава конститутивност народа и ентитетски састав. Хрватски народ је конститутивни народ и има једнака права и сасвим оправдано тражи своју територијалну политичку структуру. Има моју подршку

* „Нисам ничији. Ја сам човек овог народа и ове републике... Са Владимиром Путином сам разговарали о гасоводу који би био повезница с Балканским током и да Газпром преузме оперативне активности... И Сергеј Лавров ми је потврдио да се ради на реализацији те идеје

* Када је реч о немачким пројектима, за које се наводи да их та земља зауставља, Додик је рекао: „Ако мисле да нису потребне Сименсове турбине у хидроелектрани на Требишњици, онда океј - има и других турбина

_________________________________________________________

       ЕКСПАНЗИЈА муслиманског национализма у БиХ је веома видљива, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик гостујући у Дневнику Нове ТВ.

       - Она је продукт охрабрења коју су добијали пре свега од Запада, али и доскора од Хрватске. Видљиво је да је дошло до злоупотребе подршке - рекао је Додик.

       Истакао је да СДА, као најјача странка муслимана у БиХ у свом програму има укидање конститутивности и уставне структуре у БиХ.

       - Нама на бази неке реторике покушавају направити читаву западну политику против нас - рекао је Додик.

       Када је реч о изборима и нерешеном питању хрватског народа, Додик истиче да то зависи од воље муслимана у БиХ која не постоји.

       - Они желе мајоризацију, желе подредити хрватски и српски народ. Желе направити неку организацију БиХ која не уважава конститутивност народа и ентитетски састав. Хрватски народ је конститутивни народ и има једнака права као сви народи и сасвим оправдано тражи своју територијалну политичку структуру. Имају моју подршку - рекао је Додик.

       Истакао је да је о томе разговарао и са председником ХДЗ БиХ Драганом Човићем.

       Додик каже да има добар однос и с председником Хрватске Зораном Милановићем и да често разговарају.

       - Неке од тема су да успоставимо систем који гарантује мир. Највише причамо о оправданим захтевима хрватског народа о питању равноправног и конститутивног поступања. Веома ми је драго да Милановић и председник Владе Андреј Пленковић имају готово јасан став о томе. Колико видим, разликују се у неким методологијама - истакао је он.

       Додао је да је Милановић у праву кад то поставља као питање "бити или не бити".

       - Ја сам човек српског народа и ја сарађујем са свима - навео је он.

       Рекао је да му није тешко сарађивати ни с Америком, Великом Британијом, Немачком или ЕУ.

       - Што се тиче Русије, имам врло позитивно мишљење о сарадњи са њима, везаном за многа економска питања. Не носим етикету и нисам ничији. Ја сам човек овог народа и ове републике и покушавам да се борим за права која су овде дата - истакао је Додик.

       Када је реч о разговору са председником Русије Владимиром Путином Додик је истакао да су разговарали о томе да направе гасовод који би био повезница с Балканским током и да Газпром преузме оперативне активности - казао је Додик те напоменуо да је због ситуације у Украјини то тренутно у застоју.

       - И Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, ми је потврдио да се ради на реализацији те идеје. Како је важно да Хрватска има гасовод, тако је важно и за нас - нагласио је Додик.

       Под санкцијама САД и Велике Британије му, каже, није неугодно, већ треба да буде њима, те је указао на безобразлук великих који сматрају да могу да раде шта хоће са малима.

       Када је реч о немачким пројектима, за које се наводи да их та земља зауставља, Додик је упитао да ли је то сигурно, те рекао да се оде и провери на терену.

       - Ако мисле да нису потребне Сименсове турбине у хидроелектрани на Требишњици онда океј, има и других турбина. Није то давање, уграђују своју опрему и нама дају кредит. Ако мисле да ће нас то прекинути, нека зауставе то, али дефинитивно. Имамо ми других турбина - истиче Додик и додаје да је то политичка спекулација.

       За наводе о припреми резолуције немачког Бундестага, Додик је поменуо изасланика, младића, којем је порекло од Котор Вароша, који заговора исто оно што заговара и СДА.

       - Он је дошао овде и рекао да треба да се укине вера, култура, национални предзнак, то нигде не иде - рекао је Додик.

       На саопштење Католичке цркве да је од предратних 220.000 Хрвата у Републици Српској остало око 15.000, Додик је истакао да су сви у његово време могли да се врате и навео да је и пре рата било одлазака, да је то природни ток који су нажалост убрзали ратни сукоби, али је указао и на то да, када се једном оде у место националне доминације, не враћа често.

       Додик је рекао да није крива политика, као и да је то решио још када је Иво Јосиповић био председник и тада су њихови људи тврдили да нема ниједан институционални проблем који би спријечио да се врате Хрвати.

       На питање да ли планира ићи у Сребреницу, Додик је рекао да се ближи изборна кампања и да ће отићи јер тамо има снажан општински одбор, напоменувши да је Сребреница у Републици Српској.

       - Што се тиче геноцида то је тема која се увијек покушава рециклирати, и о томе је све речено - истакао је Додик.

       Каже да постоји озбиљна манипулација на ту тему.

       - Да не постоји манипулација, не би се на томе инсистирало. Ако је нешто истина, врло је тешко бити кретен, па не прихватити истину - рекао је Додик, те закључио да је невиних жртава било на свим странама, да је за време грађанског рата у БиХ погинуло 23.000 Срба у Републици Српској.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари