Атина одреаговала на турске (полу)претње ратом у источном Медитерану

ПОРУЧИЛА АНКАРИ ДА ГРЧКИ СУВЕРЕНИТЕТ НЕ ЗАВИСИ ОД ТУРСКОГ ВЕТА    

* Упозорила Турску да су њене намере „у супротности са савременом политичком културом и основним одредбама међународног права

___________________________________________________________________

        ЗВАНИЧНА Атина је званично одреаговала на (полу)претње из Анкаре ратом за ресурсе источног Медитерана.

        Слично као што би на такве претње одговорио Монтенегро Мила Ђукановића.

        Потпредседник Турске Фуат Октаи рекао да би покушаји Грчке да "прошири територијалне воде" са шест на 12 наутичких миља могли да изазову војни сукоб. Притом је упозорио: „Анкара ће учинити све што је потребно да заштити своје воде“.

        Истовремено је турски председник Реџеп Тајип Ердоган обавестио генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга о намери да брани своје интересе на Медитерану.

        Поводом овога је Грчка објавила `храбро` саопштење:

        „Незабележена перцепција Турске да може да угрози суседне државе употребом силе када остварују своја легитимна права - у супротности је са савременом политичком културом и основним одредбама међународног права! Позивамо Турску да схвати да су међународно право и вредности на којима је изграђен савремени међународни поредак обавезни за све земље света“.

        Грчко Министарство спољних послова је додатно нагласило да се међународне обавезе не примењују селективно, да је међународна заједница је дужна да их заштити“.

        Још је упозорило Анкару да грчки суверенитет не зависи од турског вета.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари