Грчка на свом „нирнбершком процесу“ ставила ван закона странку Златна зора

ПРОГЛАШЕНА ЗА НЕОНАЦИСТИЧКУ ИАКО ЈЕ ДОНЕДАВНО БИЛА У ПАРЛАМЕНТУ

* Стратешка одлука да се Златна зора елиминише донета још 2012-те, а као повод искоришћено убиство (у тучи) лево-радикалног репера Павлоса Фисаса које је приписано једном обичном члану странке

* Централна програмска тачка Златне зоре везана је за Мегали Идеју – Велику Идеју – која позива на поновно уједињење Хелена у јединственој држави и изградњу грчког царства са главним градом у Цариграду

* Њен осуђени лидер, 62-годишњи Николаос Михалолиакос, био је у затвору 8због политике) три пута. Он је и за престоницу у Цариграду, и за православље, и за култ богова Олимпа, и за Аријевце међу које убраја Хелене, и за моћног вођу нације... Он не воли Турке, Албанце, мигранте, Американце, Британце, глобалисте, комунисте, антифашисте, ЕУ-званичнике и идеале просветитељства...

__________________________________________________________________

       ГРЧКА је прогласила Златну зору – своју донедавно парламентарну странку - за злочиначку организацију.

       Таква пресуда је изазвала нереде и туче њених активиста и присталица са полицијом.    

       Један од главних државних празника не само Грчке, већ и грчке дијаспоре широм света је Дан Охи, који се обележава 28. октобра.

       „Охи“ на грчком значи „не“, а у овом случају се односи на чувени  одговор премијера Јоаниса Метакаса на ултиматум фашистичке Италије са којим је Грчка ушла у Други светски рат.

Николаос Михалолиакос

       Централна програмска тачка Златне зоре везана је за Мегали Идеју – Велику Идеју – која позива на поновно уједињење Хелена у јединственој држави и изградњу грчког царства са главним градом у Цариграду.

       Њен лидер, 62-годишњи Николаос Михалолиакос, био је у затвору три пута. Увек због политике са неком „екстремистичком компонентом“.

       Он је и за престоницу у Цариграду, и за православље, и за култ богова Олимпа, и за Аријевце међу које убраја Хелене, и за моћног вођу нације...

       Он не воли Турке, Албанце, мигранте, Американце, Британце, глобалисте, комунисте, антифашисте, ЕУ-званичнике и идеале просветитељства.

       Деведесетих година је Михалолиакос подржавао Србију...

       Златна зора је 2014-те оштро осудила украјински Мајдан и подржала Русију поводом Крима и Донбаса.

       Грчки политички аналитичари су уверени да је длука да се Златна зора сломи донета још 2012. године.

       Повод је нађен у убиству 2015-те репера Павлоса Фисаса - прилично познатог антифашистичког активисте који је био избоден ножем у уличној тучи, у близини једног кафића.

       Трагедија је потресла земљу и извела на улице хиљаде људи, од којих су неки покушали да упадну у канцеларије Златне зоре, главног Фисасовог противника.

       Као његов убица означен је извесни Рупакиас, крајње десничарски добровољац, а истрага је наводно утврдила да је о нападу на музичара „разговарао са другим члановима локалне партијске ћелије“.

Кадар грчког "Нирнбершког процеса"

       Грчка Антифа се осветила: два члана Златне зоре убијена су испред седишта странке у Атини.

       Две године након атентата на Фисаса, започео је процес против Михалолиакоса и његовог окружења. То је парализовало странку, па на изборима 2019. године није освојила ни један мандат.

       Сада грчке власти тврде да је то „злочиначка организација која се скривала иза маске политичке странке.

       Судија, који је изрекао пресуду, назвао је Златну зору „смртоносном“.

       Михалолиакос и 17 његових осуђених сарадника из руководства Златне зоре (многи од њих су бивши чланови парламента) суђење су назвали политичком намештаљком.

       Укупно је осуђено 68 људи, па су грчки новинари суђење упоредили са Нирнбершким процесом. Неки су чак тврдили да је то било „највеће суђење нацистима након 1946. године“.

       Ништа мања опасност за Грчку нису њени анархисти, екстремни левичари и `антифашисти`... Међутим, они су по вољи западне `дубоке државе` и њој служе...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари