Главни брегзитовац – Борис Џонсон – сутра преузима владу Велике Британије

НА ГЛАСАЊУ ЗА ЛИДЕРА КОНЗЕРВАТИВНЕ ПАРТИЈЕ ДОБИО ПРЕКО 92.000 ЛАСОВА, А ХАНТ – НЕШТО МАЊЕ ОД 47.000

* После објављивања резултата гласања, Џонсон рекао да ће одржати обећање да ће Британију до 31. октобра извести из ЕУ, да ће „ујединити земљу“ и победити Џеремија Корбина, лидера опозиционе Лабуристичке партије

* Корбин поручио да „премијера треба да бира народ на изборима“. Упозорио да ће „Џонсонов излазак из ЕУ“ довести до губитка радних места, пораста цена и продаје Националне здравствене службе америчким корпорацијама. Чак је заједљиво указао: „По пајташком Џонсоновом договору са Трампом“

___________________________________________________________________

         ЈЕДАН од главних промотера Брегзита и бивши шеф британске дипломатије - Борис Џонсон - изабран је за новог лидера Конзервативне партије, а самим тим и за новог премијера Велике Британије.

         Чланови владајућих торијеваца завршили су јуче гласање током којег су се поштом опредељивали између Џонсона и садашњег шефа дипломатије Џеремија Ханта.

         Џонсон је добио 92.153 гласа чланова Конзервативне партије (66,4 одсто од броја оних који су узели учешћа у избору новог лидера), а Хант – 46.656.

         Џонсон 24. јула замењује Меј на челу партије, а 25. јула ће руководити првим заседањем кабинета министара.

         После објављивања резултата гласања, рекао је да ће одржати обећање да ће Британију до 31. октобра извести из ЕУ, да ће „ујединити земљу“ и победити Џеремија Корбина, лидера опозиционе Лабуристичке партије.

         Корбин је узвратио да „премијера треба бира народ на изборима“.

         Упозорио је да ће „Џонсонов излазак из ЕУ“ довести до губитка радних места, пораста цена и продаје Националне здравствене службе америчким корпорацијама.

         Чак је заједљиво указао: „По пајташком Џонсоновом договору са Трампом“.

         Очекивано, оставке је поднело више министара у влади Терезе Меј.

         Први је то учинио за Европу и Америку и државни секретар у Министарству спољних послова Велике Британије Ален Данкан      који се сматра присталицом ЕУ. Он је оптужио Џонсона да није подржао британског амбасадора у Вашингтону након што је процурио у медије садржај његових депеша у којима је Доналда Трампа назвао некомпетентним и оценио да ће се његова политичка каријера „срамно завршити“.

         Оставке су поднели и министар финансија Филип Хамонд и министар правосуђа Дејвид Гок који је уверен да би иступање Британије из ЕУ  без нагодбе са Брисело значило њено „понижење“..

         Хамонд је покушао да буде и духовит:

         Сигуран сам да нећу бити отпуштен јер ћу поднети оставку пре него што до тога дође. Под претпоставком да Борис Џонсон постане премијер, схватам да би његови услови за служење у његовој влади обухватали прихватање изласка из ЕУ без споразума 31. октобра. То није нешто што бих ја икада могао да потпишем“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари