Варшава пред рубиконом да ветом блокира доношење одлука у Бриселу

ОШТРА РЕАКЦИЈА НА ОДЛУКУ ЕВРОПСКОГ СУДА ДА ПОЉСКА СВАКОГ ДАНА ПЛАЋА ПО МИЛИОН ЕВРА ПЕНАЛА

Збигњев Зиобро

* Министар правде Пољске Збигњев ЗИОБРО у интервјуу британском The Financial Times: „Уколико ЕУ одлучи да Пољској одузме финансијска средства и настави да врши притисак на њу по питању владавине права, Варшава треба да престане да ЕУ уплаћује `чланарину` и да почне да ставља вето на све одлуке у Бриселу

* Оценио је: „Европска унија води веома агресивну политику,  уопште јој није стало до закона, то је само изговор. Претпоставља да ће бруталне економске уцене натерати Пољску да пристане да се ЕУ преформатише у федералну државу, којом се формално управља из Брисела, а фактички – из Берлина“

__________________________________________________________

         ЗАОШТРАВАЊУ између Пољске и врхушке Европске уније не види се крај.

       Министар правде Пољске Збигњев Зиобро у интервјуу британском The Financial Times рекао је:

       „Уколико ЕУ одлучи да Пољској одузме финансијска средства и настави да врши притисак на њу по питању владавине права, Варшава треба да престане да ЕУ уплаћује `чланарину` и да почне да ставља вето на све одлуке у Бриселу“.

       Додатно је разјаснио: „Пољска треба да одговори на уцене ЕУ тако што ће ветом блокирати све што у ЕУ изискује једногласно одобравање. Варшава такође треба да преиспита своје обавезе према ЕУ на плану климатске и енергетске политике јер те политике доводе донаглог повећања цене електричне енергије“.

       Зиобро не крије да ће, уколико се спор буде даље заоштравао, захтевати да Пољска обустави плаћања Европској унији.

       Такав корак био би, сматра Зиобро, потпуно оправдан с обзиром на то да ЕУ његовој земљи незаконито ускраћује средства из општег буџета у који и улаже.

       Пољски министар правде сматра да „Европска комисија поставља немогуће услове, будући да њен прави циљ није постизање владавине права, већ само промена власти у Пољској”.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки у окршају са председницом

Европске комисије Урсулом фон дер Лајен

       Зато ЕК упозорава Пољаке да неће добити новац од Брисела ако наставе подржавају своју садашњу владу:

       „Европска унија води веома агресивну политику,  уопште јој није стало до закона, то је само изговор. Претпоставља да ће бруталне економске уцене натерати Пољску да пристане да се ЕУ преформатише у федералну државу, којом се формално управља из Брисела, а фактички – из Берлина“, закључио је Зиобро.

       Суд Европске уније изрекао је Пољској новчану казну од милион евра дневно до извршења одлуке о укидању дисциплинског већа за локалне судије.

       Заменик министра правде Пољске Себастијан Калета назвао је ту одлуку „узурпацијом и уценом“.

       Према његовим речима, у току је операција смишљена да се Пољској лиши утицаја на структуру сопствене државе.

       Пољски премијер и шеф владајуће странке Право и правда - Матеуш Моравјецки -  „дијалог“ са Европском унијом (ЕУ) назвао „разговором са пиштољем на слепоочници Варшаве“.

       Шеф водеће фракције Европског парламента – Европске народне партије (ЕПП) - Манфред Вебер упозорио је 21. октобра да би Пољска могла да напустити Европску унију због сукоба око приоритета права ЕУ над националним правом.

       Међутим, Моравјецки је одбацио таквве претпоставке, рекавши да Варшава не планира да напусти ЕУ.

       Пољска не пристаје да „европско право“ буде изнад њеног Устава.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари